Kraljevska ishrana: 10 neverovatnih navika britanske kraljevske porodice

Bivši kuvar Daren Makgrejdi podelio je tajne kuhinje britanske kraljevske porodice.

Od 1982. do 1993. Daren Makgrejdi radio je kao lični kuvar za britansku kraljevsku porodicu i pažljivo je pratio ponašanje njenih članova, kako tokom manje formalnih događaja, tako i u skladu sa zvaničnim protokolima koji regulišu ponašanje u Bakingemskoj palati.

Evo 10 zanimljivih navika kraljevske porodice.

Roštilj

Prema Makgrejdiju, princ Filip bio je zadužen za porodični roštilj i često ga je pripremao u kuhinji dok je njegova supruga kraljica Elizabeta II, zajedno sa sestrom, princezom Margaret, brala jagode.

Hrana na tanjiru

Kraljevski protokoli kažu da kada kraljica završi svoj obrok, onda ga završe i svi gosti, uprkos prisustvu hrane u tanjirima.

Elizabeta II kasni

Izgleda da britanska tačnost nije karakteristična za kraljevsku porodicu. Za kraljicu, obroci su određeni u 20:15, za ostale – u 20:30.

Plastične posude

Elizabeta II često jede voće direktno iz plastičnih posuda.

Meni

Izbor kraljice Elizabete II određuje se iz unapred dogovorenog menija i strogo se pridržava, bez mogućnosti promena u poslednjem trenutku.

Svečano oblačenje

Oblačenje večernje haljine za večeru deo je kraljevske tradicije koju je inicirala kraljica Viktorija. Na kraju večere goste zabavlja muzičar koji svira tradicionalnu muziku.

McDonald’s

Čak i deca kraljevske porodice vole brzu hranu. Prema Makgrejdiju, princeza Dajana je ponekad otkazivala večere da bi prinčeve Vilijama i Harija odvela u McDonald’s. Momci su voleli pice.

Večera za osoblje

Zvanični meni se ne sviđa uvek svim članovima kraljevskim porodicama. Prema, Makgrejdiju jednom je princ Filip, pitajući za večernji meni u kuhinji, zatražio da jagnjeće medaljone za plemstvo zameni kotletima pripremljenim za osoblje.

Bez belog luka

Elizabeta II ne podnosi miris belog luka, pa se sva hrana priprema bez ovog sastojka.

Stroga dijeta

Princeza Dajana vodila je strogu dijetu: nije bilo crvenog mesa u njenoj ishrani. Prema Makgrejdiju, Lejdi Di je patila od bulimije, ali informacije o tome nisu bile poznate svima u palati.