Na čelu Luvra je žena prvi put za 228 godina

Po prvi put u 228-godišnjoj istoriji Luvra, muzejom će upravljati žena.

Laurence des Cars, trenutni direktor muzeja Orsay i Muzeja l’Orangerie u Parizu, odabrana je od strane francuskog predsednika Emmanuela Macrona za sledeću direktorku jednog od najpopularnijih muzeja umetnosti na svetu.

Laurence je na čelu muzeja Orsay od 2017. godine, gde je prepoznata po organizaciji neobičnih izložbi. De Cars je u Luvru zamenila Jean-Luc Martineza, koji je bio predsednik muzeja od 2013. godine. Imenovanje Laurence des Cars moglo bi najaviti veliku promenu u instituciji koja je istorijski bila konzervativna u svojim stavovima.

Pod Martinezovom upravom, Luvr je ostao „klasičan muzej“ i uglavnom se bavio istorijskim prezentacijama dela i artefakata koji su već bili u kolekciji. De Cars je i ranije sarađivala sa Luvrom, mada ne u njegovoj glavnoj zgradi u Parizu – pomogla je u otvaranju Luvra u Abu Dabiju 2017. godine.

U većini glavnih francuskih muzeja žene se vrlo retko nalaze na poziciji direktora. Kada je De Cars imenovana za predsednicu muzeja Orsay 2017. godine, postala je druga žena na toj funkciji.

Palais de Tokio je 2019. godine zaposlio prvu ženu Emmu Lavigne na rukovodeće mesto. Centar Pompidou imao je samo jednu ženu predsednicu, Helene Ahrweiler, koja je vodila muzej od 1989. do 1991. godine.