Impresivna izložba Pola Sezana će biti otvorena u Provansi

Sledeće godine, u domovini Pola Sezana, u Provansi, otvoriće se grandiozna izložba posvećena poznatom francuskom umetniku. Datum i mesto su već postavljeni: Muzej Carrières de Lumière u Les Baux-de-Provence, mart 2021.

Čak i ako nas karantin spreči da lično posetimo Provansu, izložbu će biti moguće videti praktično na sajtu muzeja. 900 platna i 400 akvarela Sezana na jednom mestu – morate priznati, ovo je već dobar razlog da se radujemo 2021. godini!

Kustosi kažu da će Sezanov projekat sigurno biti jedna od najočekivanijih izložbi 2021. godine. Da biste sve to videli, treba samo da sačekate – muzej obećava da će pokazati većinu zaostavštine, uključujući i najveća remek-dela, njegove radove mrtve prirode sa jabukama, istorijske scene, melanholične autoportrete.

Činjenica da se izložba održava u Provansi je posebno simbolična: Sezan je rođen i odrastao u Provansi, gde je završio srednju školu i koledž. Sunčane ulice, dvorišta, kafići i gradska škola: prisustvo umetnika i dalje je primetno u ovom mestu. 1902. godine osnovao je svoju radionicu sa ružičastim kapcima gde je svako jutro slikao svoje sjajne slike u tišini (tu je nastala slika „Velike kupačice“.