Izložbe koje posećujemo ovog vikenda u Beogradu

Predlažemo vam da šetnju započnete na Kalemegdanu, prošetate Knez Mihailovom do Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), posetite neočekivano zanimljivu izložbu posvećenu velikanima srpskog graditeljstva, a potom odajte počast ponosu jugoslovenske avangarde – zenitistima (izložbi koja je još samo ovog i narednog vikenda aktuelna u Narodnom muzeju). Za kraj prošetajte Terazijama do galerije Sanjaj (Dositejeva 11) i pogledajte izložbu crteža jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih slikara dvadesetog veka – Miće Popovića.

U nastavku vam otkrivamo više o svakoj od ovih izložbi.

Izložba “Velikani srpskog graditeljstva – Od indžinirske škole do danas” povodom 175 godina postojanja Građevinskog fakulteta u Beogradu otvorena je u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i trajaće do 3. maja.

– Čini mi se da smo uspeli da malo zagolicamo maštu i prikažemo na interesantan i dovitljiv način sve što se dešavalo na fakultetu u proteklih 175 godina – izjavila je autorka izložbe istoričarka umetnosti Jasmina Njegovan Popović na konferenciji za novinare u SANU.

Izložba koju Građevinski fakultet organizuje u saradnji sa SANU i Muzejom nauke i tehnike iz Beograda objedinjuje život i delo istorijskih ličnosti inženjerske struke koji su bili nosioci državničkih funkcija, kao Nikola Pašić, akademskih titula, nosioci društvenih i kulturnih promena, poput Milutina Milankovića.

“Izložba govori o ljudima koji su “imali viziju, inženjerski osećaj, veliko znanje i hrabrost da se upuste u grandiozne poduhvate i kada nije bilo savremenih građevinskih materijala, račnskih sredstava i modernih tehnologija građenja”. rekao je dekan Građevinskog fakulteta Vladan Kuzmanović, istakavši da su mnoge od tih građevina u trenutku kada su završavane predstavljale rekordere u nekim oblastima, a i dan-danas su to zdanja kojima Beograd može da se ponosi.

Postavku čine štampani materijal, eksponati i kratak film, a izložba govori o počecima formiranja Indžinirske škole i istorijatu Fakulteta, zatim o životu i delu 24 članova SANU i drugih akademija, profesora Fakulteta i znamenitih inženjera, kao i o kapitalnim projektima Građevinskog fakulteta. Izložbu prati i dvojezični katalog.

Krajem decembra prošle godine u Narodnom muzeju u Beogradu otvorena je izložba pod nazivom  “Zenitistima celoga sveta” iz zaostavštine Ljubomira Micića, a priređena je povodom obeležavanja sto godina od objavljivanja prvog broja časopisa Zenit i pokretanja prvog avangardnog jugoslovenskog pokreta zenitizma.

Predstavljena umetnička dela i raznovrsna dokumentarna građa, originalna izdanja književno-umetničkog avangardnog časopisa Zenit, pisma, fotografije, glasila evropske avangarde kao i druge publikacije iz bogate zaostavštine Ljubomira Micića, pisca, kritičara, prevodioca, tvorca Zenita i glavnog ideologa i propagatora ideja zenitizma, a čiji je najvredniji deo, odlukom Skupštine Opštine Vračar 1980. godine dodeljen Narodnom muzeju u Beogradu.

Micićevu kolekciju čini 385 umetničkih dela 30 jugoslovenskih i međunarodnih autora, vodećih protagonista predavangardne i avangardne scene, u periodu između 1914 – 1930. godine.

Na skoro 90 slika, crteža, kolaža i grafika moći će da se prate revolucionarne tendencije koje su obeležile epohe ekspresionizma, kubizma i postkubizma, ruske avangarde i konstruktivizma mnogobrojnih autora među kojima su Mihailo S. Petrov, Jovan Bijelić, Jo Кlek/Josip Sajsel, Avgust Černigoj, Vasilij Кandinski, Aleksandar Arhipenko, Laslo Moholj-Nađ, El Lisicki, Mark Šagal, Serž Šaršun, Branko Ve Poljanski iz postzenitističke faze, i mnogi drugi.

Izložba „Zenitistima celoga sveta“ iz zaostavštine Ljubomira Micića u Narodnom muzeju u Beogradu biće otvorena do 10. aprila 2022. godine.

U Galeriji Sanjaj, u prisustvu mnogobrojnih ljubitelja umetnosti, otvorena je izložba Crteži Miće Popovića, jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih slikara dvadesetog veka. Izložba je posebna po tome što su izloženi crteži koji pripadaju porodičnoj kolekciji i mnogi od njih nikada nisu predstavljeni javnosti, iako ne postoji nijedan važan grad na svetu u kome Mića Popović nije izlagao svoje slike.

„Radovi koji se nalaze pred vama, pripadaju uskom krugu dela na osnovu kojih su, kasnije, nastajali veliki formati najznačajnije faze Mićinog likovnog delovanja – čuvenog slikarstva prizora“ na otvaranju je rekao Jovan Popović, sin velikog slikara i istakao: „Mi, slikareva porodica, retko i nerado smo otuđivali ova dela, u veri da ona treba da ostanu na okupu, da bi, u odgovarajućem trenutku i na prikladnom mestu, bili predstavljeni beogradskoj publici. Čini mi se da je pravi trenutak stigao, a bolje mesto, od galerije naših dragih prijatelja Sanje i Neleta, ne bismo mogli da zamislimo.“

Dr Nele Karajlić je na svoj način prisutnima predstavio svestranost i značaj dela velikog slikara: „Kada bi nekom pasioniranom ljubitelju rok muzike pokušao da predstavim djelo Miće Popovića rekao bih mu da ga je gonio stvaralački nemir i želja za pomjeranjem granica poput Dejvida Bouvija, da je imao jasan i lako prepoznatljiv izraz poput Rolingstounsa, da je u sebi nosio bunt i protest, poput Kleša, ali i da je bio zabranjivan i osporavan poput Zabranjenog pušenja. Uz svo poštovanje prema gore navedenim kolegama, sa Zabranjenim pušenjem ga je još spajala i fascinacija Maršalom, ali i interesovanje za junake sa margine. Naime, o gastarbajterima, ili kako su se onomad oficijelno zvali „naši građani na privremenom radu u inostranstvu“ nije brinula samo državna bezbjednost, već i pokoji umjetnik. Među njima, Mića Popović i Zabranjeno pušenje. Na ovoj izložbi imaćete prilike da se uvjerite, da je lik gastarbajtera Gvozdena, kojeg, onako nijem i nepokretan, a istovremeno živ i glasan, briljantno glumi Danilo Bata Stojković, izašao iz pjesme „Dok jezdiš ka Alemanji“, moje omiljene rok atrakcije. Ovde pred vama su crteži, remek djela sama za sebe, ali i predlošci na osnovu kojih su kasnije napravljena epohalna djela.“ zaključio je Nele.

Mića Popović je bio retko svestran umetnik. Osim slikarstvom bavio se i pisanjem knjiga, scenarija, režirao filmove, radio scenografije i kostime za mnogobrojne pozorišne predstave. Nosilac je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja, bio je redovan član SANU i član Akademije likovnih umetnosti u Berlinu, a njegova retrospektivna izložba u Galeriji SANU, 1983. godine i dalje drži rekord po broju posetilaca, prešavši pola miliona ljudi koji su je videli.

Poštovaoci lika i dela slavnog slikara će imati priliku da posete ovu jedinstvenu izložbu do 10. maja, a radno vreme Galerije Sanjaj u Dositejevoj 11 je radnim danima od 12 do 20h, a subotom od 11 do 15 časova.

Foto: Press