Kulturni vodič kroz maj 2024.

U maju, kulturna scena oživljava svojom raznolikošću i bogatstvom događaja širom sveta. Od umetničkih izložbi do muzičkih festivala, pozorišnih predstava do književnih događaja, ovaj mesec donosi obilje kulturnih iskustava za svakog ljubitelja umetnosti. U ovom kulturnom vodiču, istražićemo najzanimljivije događaje i dešavanja koji obeležavaju maj, pozivajući vas da se pridružite ovom putovanju kroz svet umetnosti i kulture.

Nick Cave @ Beacon

Rok ikona u Beogradu

Slavni muzičar Nik Kejv premijerno u Evropi izvodi svoj koncert „Solo Show“, samo u pratnji klavira i uz podršku muzičara Kolina Grinvuda, basiste grupe Radiohead. Publika Belgrade River Festa imaće priliku da doživi izvanredno muzičko iskustvo u kome već intrigantne i zanimljive Kejvove pesme dobijaju novu dimenzije. Ovaj koncert biće poseban jer se na njemu muzika Nika Kejva doživljava na potpuno nov način, bliži i intimniji nego ikada pre. Nastup je zakazan za 17 jun na platou Geozavoda.

Maj u znaku BELDOCS-a

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma biće održano od 22. do 29. maja u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji. Beldocs će i ove godine premijerno u Srbiji predstaviti nagrađivane filmove sa prestižnih svetskih festivala, najnovija domaća ostvarenja, kao i dokumentarce najcenjenijih stvaralaca današnjice. Publika će tako imati priliku da pogleda dugo iščekivano ostvarenje Menus-Plaisirs Les Troisgros velikana dokumentarnog filma – Frederika Vajzmana.  Na programu festivala naći će se i film Okupirani grad (Occupied City), dobitnika Oskara Stiva Mekvina, koji propituje terete istorije, vraćajući se u period nacističke okupacije Amsterdama.

Slobodne i hrabre

Knjiga „Buntovnice s razlogom“ predstavlja izbor pripovedaka najboljih hispanoameričkih književnica 21. veka. To su spisateljice XXI veka, ikonoklastične buntovnice koje pomeraju granice novog pisma. Ne idu na sigurno i osvajaju čitaoce nokautom, a ne na poene. One su slobodne žene, i po temama i po stilu, a naročito po svojoj poetici koja osvaja čitaoce širom sveta.

Profimedia

Neponovljiva Ejmi

„Back to Black” je biogrfska drama zasnovana na životu britanske pevačice i spisateljie Ejmi Vajnhaus. Film nas vodi na putovanje od njene adolescencije do odraslog doba i stvaranja jednog od najprodavanijih albuma našeg vremena. Glavnu ulogu tumači Marisa Abela, dok režiju potpisuje Sem Tejlor-Džonson.

Michelangelo Pistoletto, Venera sa krpama / Venere degli stracci 1967 – 2013, foto: Alessandro Lacirasella, ljubaznošcu
umetnika i Fondacije Pistoleto

Maj u znaku Mikelanđela Pistoleta

Preventivni mir u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu naziv je izložbe koja želi da pruži omaž Mikelanđelu Pistoletu istovremeno pružajući posetiocima diskurzivan i mističan doživljaj. Ova sveobuhvatna izložba ima za cilj da prikaže celokupan umetnikov opus, uključujući Pistoletova kapitalna dela: Slike ogledala, Veneru od krpa, Minus objekte, Voleti razlike – umetnički pokret za međumediteransku politiku, Treći raj i mnoge druge skulpture i instalacije, kao i fotografije, video-zapise, rane akcije u javnom prostoru. Izložba obuhvata i najnovije slike nalik na raznobojne QR kodove u kojima se može vizuelno uživati kao u delima apstraktne umetnosti, ali koje se, uz pomoć pametnih telefona, mogu aktivirati tako da otkriju zanimljive priče ili daju odgovore na aktuelna društvena pitanja, generisane putem veštačke inteligencije. Postavljena na dva sprata Muzeja, izložba ima za cilj da pruži pregled više od šezdeset godina prakse ovog najistaknutijeg italijanskog umetnika i jednog od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi danas. Kustoskinja izložbe je direktorka Muzeja savremene umetnosti, Marijana Kolarić dok je otvaranje planirano za 10 maj. Izložba će trajati do septembra 2024 godine. 

Foto: Promo, Unsplash