Najpoželjniji umetnički predmet: slika Pabla Pikasa procenjena na 30 miliona dolara

„Žena u stolici“ biće na aukciji Christie’s u Njujorku 6. oktobra.

Zašto je ovo senzacija? Neke stvari nikad ne izlaze iz mode. A u svetu umetnosti, Pikasova dela su i dalje predmeti koji neprestano izazivaju „žeđ za posedovanjem“ i kojima nema premca. Autor je svojim imenom potpisao preko 20.000 slika, crteža, grafika, skulptura i fotografija. Umetnikova slika Femme dans un fauteuil iz 1941. godine sada će se pojaviti na večernjoj aukciji Christie’s u Njujorku 6. oktobra. I očekuje se da će dobiti visoku novčanu vrednost.

Muza umetnika, Dora Mar, upoznala ga je 1936. godine, a tokom njihove devetogodišnje veze, koja je, s obzirom na Pikasovu ličnost, bila izuzetno burna, slikao ju je mnogo puta. 1941. godine, kada su Pariz uglavnom zauzeli nacisti, a ulice su bile u haosu, njih dvoje su bili zatvoreni u Pikasovom ateljeu u kojem je on svakodnevno radio. Nije iznenađujuće što su portreti Dore među najvrednijima u delu genija kubizma.

Konor Jordan, potpredsednik Christie za impresionizam i savremenu umetnost, rekao je u izjavi: „Kako je Pariz ušao u drugu godinu nemačke okupacije, Pikaso se nastanio u svom ateljeu na ulici Grand Augustin na levoj strani obale i stvorio zapanjujuću seriju slika njegove voljene Dore Mar. Bolno i lirično, agresivno i depresivno – sva dela izražavaju duševno stanje Pikasa, baš kao i Dorini portreti“.

Delo je prvi put došlo na aukciju i nije iznenađujuće što se oko njega digla takva frka. Očekuje se da bi njegova prodaja mogla vlasniku doneti oko 30 miliona dolara. S obzirom na auru koja okružuje bilo koji Pikasov komad, ovo sigurno zvuči sasvim realno.