Pozivamo vas na otvaranje izložbe pod nazivom “Savremeni pogledi na grafiku i crtež”

U okviru manifestacije Muzeji za 10  u saradnji  sa udruženjem  „Naša kuća“ 13. maja 2023. godine u 19 časova otvara se izložba pod nazivom  „Savremeni pogledi na grafiku i crtež”  u Galeriji SULUJ.

Na samom otvaranju ispred ulaza galerije na ulici biće izvedena radionica „Prskaj!“ rad sa sprejevima i šablonima koju će izvesti umetnik i profesor Žolt Kovač sa studentima treće godine osnovnih studija Koncept i karakter dizajna i master studija Grafičkog dizajna Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd. 

U toku trajanja izložbe biće izvedene još dve radionice sa umetnicom i profesorkom Jelenom Jocić i studentima Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd i štićenicima udruženja „Naša kuća” na kojima će se prikazati proces pravljenja umetničke grafike tehnikom monotipije i otiskivanja različitih objekata i tekstura. Udruženje „Naša kuća“ je udruženje za pomoć licima ometenim u razvoju gde se ručno proizvodi papir po japanskoj tehnologiji od paklica cigareta. Papir je različite debljine i strukture maksimalnog formata 50x70cm.

Na izložbi će biti prikazani radovi naših renomiranih umetnika: Zorana Naskovskog, Žolta Kovača, Daniele Fulgosi, Zorana Todovića, Zorana Dimovskog, Maje Simić, Gorana Kovačevića, Dušana i Srđe Radovanović, Jelene Šalinić Terzić, Marije Šavije, Ivane Milev, Zvonka Tilića, Anice Radošević Babić, Aleksandra Botića, Jelene Sredanović, Snežane Petrović Panjković, Miloša Stanojeva, Sanje Žigić, Ivana Peraka, Jelene Marić, Gorice Pavlović,  Miloša Petrovića, Dragane Kuprešanin i Jelene Jocić, na ručno pravljenom papiru napravljenom u udruženju „Naša kuća“. Posetioci će imati priliku da kupe reciklirani ručno pravljeni papir koji je napravljen u udruženju „Naša kuća“.

Galerija SULUJ je osnovana 1994. godine, nalazi se na drugom spratu palate ANKER na Terazijama, u prostorijama umetničkog udruženja SULUJ osnovanog 1946. godine. Programski koncept galerije je negovanje i prezentacija savremene likovne – vizuelne umetnosti. Izložba ima za cilj edukaciju i popularizaciju umetničke grafike i grafičkih tehnika i crteža kod lica sa razvojnim poteškoćama i širom javnošću. Izložba je prodajna, a sakupljena sredstva biće uplaćena u fond za razvoj proizvodnje papira „Naša kuća”.  Izložba će biti otvorena do 28. maja 2023. godine.

 

Tekst: Promo 

Foto: Promo