Takaši Murakami: Harmonija haosa

Istražite čaroban svet jednog od najpriznatijih živih umetnika današnjice

Fotografija: Muzej likovnih umetnosti, Boston ©2017 Takashi Murakami/Kaikai Kiki Co., Ltd.

Velika samostalna izložba umetnika Takashija Murakamija  koji je na samom vrhu savremene umetničke scene, otvorena je u Kyoto City KYOCERA muzeju umetnosti povodom proslave njegove devedesetogodišnjice. Za Murakamija, koji je gradio svoju karijeru uglavnom van zemlje, ovo će biti prva velika samostalna izložba u Japanu u poslednjih osam godina i prva izvan Tokija.

Izložba „Superflat”, koju je kurirao i organizovao sam umetnik obišla je Japan i Sjedinjene Američke Države od 2000. do 2001. godine, zajedno sa Superflat manifestom koji ju je pratio, imala je značajan uticaj na savremenu umetničku scenu. Koncept nije samo povezao tradicionalne japanske slikarske izraze s popularnom savremenom kulturom predstavljenom kroz anime, mangu i video igre, već je razmatrao osećajnost i društvene aspekte japanskog naroda u periodu posleratne ere, kao i kapitalističku ekonomiju, politiku i religiju na spljoštenoj ravni. Koristeći različite metode za uključivanje ovog koncepta u svoj celokupni kreativni proces, Murakami je stvorio širok spektar dela koja postavljaju pitanje vrednosti i suštinskog značaja umetnosti. Njegova karijera može se posmatrati kao stalni napor da izazove međunarodnu umetničku scenu, gde su zapadne vrednosti postale prihvaćeni normativ, nudeći novi podsticaj iz jedinstveno japanskog ugla.

Takashi Murakami, Kōrin’s Flowers and Abstract Imagery, 2023; Podaci o dizajnu: Φ150 cm (Referentna slika)©2023 Takashi Murakami/Kaikai Kiki Co., Ltd.

Gospodin DOB, Murakamijev prepoznatljiv lik, prvi put se pojavio 1994. godine. Sa mangom i likovima iz video igara kao motivom, gospodin DOB je figura koja se neprestano menja i koja se uklapa u različite kontekste. Transformišući se u čudovište Tan Tan Bo, zatim u ekstremni oblik Murakamijevog autoportreta, Gero Tan, pa opet u gospodina DOB-a – prateći dolazak i odlazak gospodina DOB-a, lika koji je utelovio Murakamijev koncept “Superflat”, ova izložba će takođe prikazati nove likove prikazane na oblikovanim platnima, kao i razna nova dela koja se referišu na popularnu kulturu, poput Murakamijevih animiranih filmova i trgovinskih kartica.

Izložba se održava u Kyotu, gradu koji je bio centar aktivnosti slikara iz perioda Edo, a koji je Murakami duboko zanimao od samog početka svoje karijere, mestu gde različite forme umetnosti i dalje žive i razvijaju se. Izložba “Takashi Murakami Mononoke Kyoto”, obuhvata oko 170 pretežno novih dela, uključujući novo naslikane remek-dela, reprezentativne serije i dela koja će prvi put biti izložena u Japanu. Murakami, koji je diplomirao nihonga (japansko slikarstvo) na univerzitetu, snažno je bio pod uticajem slikara iz perioda Edo i inkorporirao ih je u svoj rad. Ne preterujemo ako kažemo da je ovo poreklo „Superflata”, što se vidi ne samo u njegovom slikarskom izrazu već i u njegovim metodama produkcije i sistemu studija Kaikai Kiki. Izložba je otvorena do 1 septembra 2024 godine.

Takashi Murakami, Polje letnjeg cveća pod zlatnim nebom, Podaci o dizajnu: 2023; 300 x 1000 cm (Referentna slika) ©2023 Takashi Murakami/Kaikai Kiki Co., Ltd. Sva prava zadržana.

PROFIL UMETNIKA

Rođen u Tokiju 1962. godine, Takashi Murakami je završio doktorske studije na Univerzitetu umetnosti u Tokiju 1993. godine. Godine 2000. predložio je koncept “Superflat” kao oblik savremene kulture koji se odnosi na stanje japanskog društva povezujući tradicionalnu japansku umetnost s ravnošću animea i mange. 2001. godine osnovao je kompaniju Kaikai Kiki. Poznati umetnik je takođe poznat po saradnji sa brendovima poput Louis Vuittona, Supreme, Crocss, COMME des GARÇONS  ali i po saradnji sa zvezdama poput Kanye Westa Višestruko nagrađivani japanski umetnik smatra se jednim od najpriznatijih savremenih živih umetnika današnjice.

Priredila: Milena Kitić