Brzi saveti za negu kože tokom zime

Hidratacija, hidratacija i još hidratacije!

nega kože tokom zime

Čini se da je doba godine u kome se trenutno nalazimo loše po sve beauty entuzijaste – sa jedne strane, kosa postaje slabija, brzo puca i lomi se, nema volumena i opada, dok sa druge strane koža postaje suvlja, osetljivija i jednako podložna različitim ‘oštećenjima’. Kombinacija hladnog vazduha spolja i toplog, suvog vazduha iznutra jednostavno je pogubna. I dok ćemo se sa sezonskim problemima sa kosom nekako i izboriti, jer uvek možemo da napravimo frizuru koja će je zaštititi ili učiniti da ‘liči na nešto’, sa kožom je već malo drugačije. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko brzih saveta za zimsku negu kože pomoću kojih ćete lakše pregurati predstojeće hladne mesece.

Kada god se umivate, tuširate ili perete ruke, odmah nakon toga hidrirajte kožu kremom, losionom, mlekom za telo – šta god da preferirate. Takođe, nemojte koristiti ni previše vruću vodu kako ne biste dodatno isušili i iziritirali kožu. Da biste imali na umu svoju ‘dnevnu dozu hidratacije’ držite kremice ‘na oku’ i nosite putna pakovanja gde god da krenete.

SPF se nosi i zimi! Nakon nanošenja hidratantne kreme, ujutru obavezno nanesite i kremu sa zaštitnim faktorom.

Koristite maske i tretmane koji deluju preko noći. One ‘teže’ ali i bogatije kreme ili maske za lice koje deluju preko noći odličan su način da koži pružite dodatnu negu, nahranite je i sprečite isušivanje. Isto pravilo ne morate da primenjujete samo na lice, već i na ruke i stopala.

Zdravlje kožne barijere može biti narušeno tokom zime upravo zbog svih spoljašnjih uticaja, a to vašu kožu čini osetljivijom. U tom slučaju se može desiti da vam čak i sastojci i proizvodi koje ste do sada koristili – više ne odgovaraju. Ukoliko ovo primetite, pojednostavite svoju rutinu nege. Ujutru možete koristiti samo hidratantnu i SPF kremu, a uveče nežnu umivalicu i hidrator. Nakon što se kožna barijera obnovi i postane jača, možete se vratiti svojoj uobičajenoj nezi.

Budite oprezni sa pilinzima – opet, uobičajeni pilinzi možda neće prijati koži koja je suva i osetljiva tokom zime. Umesto fizičkih pilinga okrenite se hemijskim, ali i njihovu upotrebu proredite upravo zbog zaštite kožne barijere.

Hidrataciju spolja treba da prati i hidratacija iznutra – uprkos tome što možda nemate tu potrebu, i dalje morate piti dosta vode!

Na kraju, pored toga što bi trebalo da smanjite temperaturu vode koju koristite za kupanje i umivanje, ukoliko ste u mogućnosti, smanjite i sobnu temperaturu. Osim toga, vazduh dodatno možete osvežiti i učiniti manje suvim uz pomoć difuzera.

Foto: Unsplash

Grazia Srbija