Dermatolozi otkrivaju pravilan redosled skin-care proizvoda

Obnavljamo gradivo!

pravilan redosled skin-care proizvoda

Bez obzira na to da li ste skin-care entuzijasti poput nas ili se ne trudite previše oko svoje kože jer ona svakako izgleda dobro, neku rutinu nege sasvim sigurno imate. Možda nije obavezno, ali je svakako poželjno jer je pravilna briga o koži ključna pre svega za njeno zdravlje (čak i ako to u ovim godinama ne primećujete), a potom i za njen izgled.

Dermatolozi su saglasni da svaka rutina nege treba da sadrži umivalicu odnosno sredstvo za čišćenje koje će sa kože ukloniti sve nečistoće i štetne materije, zatim hidratantnu kremu za negu, a na kraju i SPF za dnevnu zaštitu kože. Sve preko ovoga samo je bonus.

Prilikom odabira proizvoda koje ćete koristiti, bez obzira na njihov broj, ali i cenovni rang, važno je voditi se sastojcima koji su vašoj koži potrebni, ali i koji joj prijaju. Ukoliko svojom rutinom narušite zaštitnu barijeru kože to nije dobro i ništa što radite neće imati smisla. Zato, budite pažljivi, vodite se svojim tipom kože i, naravno, posavetujte se sa stručnim licima.

Nakon što ste pripremili proizvode i pronašli one koji najbolje rade za vas, na red dolazi pitanje svih pitanja – kojim redosledom nanositi proizvode, naročito ukoliko se vaša rutina nege sastoji od više koraka?

Prvi korak uvek je umivanje, odnosno čišćenje lica, a proizvode potom treba nanositi od najlaganijeg do najgušćeg.

Na primer, ujutru bi redosled proizvoda trebalo da izgleda ovako: umivalica, toner, serum, hidratantna krema, SPF.

Uveče, redosled je sledeći: proizvod za skidanje šminke, umivalica, retinol, hidratantna ili noćna krema.

Ukoliko koristite specijalizovane tretmane za bubuljice, recimo, nanesite ih odmah nakon seruma, dok okoloočnu kremu treba nanositi zajedno sa hidratantnom kremom. Ukoliko koristite bilo koji uređaj ili masažer za lice poput gua sha kamena, uvek ga koristite na čisto lice, a u zavisnosti od alata, koristite ga tokom ili nakon nanošenja seruma ili hidratantne kreme.

Jednom nedeljno možete praktikovati i piling, ali vodite računa o tome da pratite reakcije svoje kože. Dodatno, maske za lice i slični tretmani mogu pružiti dodatnu negu, ali uvek imajte na umu da manje ponekad zaista jeste više i da vaša koža možda neće voleti rutinu od 10+ koraka samo zato što je vole TikTok zvezde. Zapamtite – vaša koža je jedinstvena, tako je i tretirajte!

Foto: Pexels