Koja prirodna ulja mogu pospešiti kvalitet vaše kose i kože?

Saznajte sve benefite prirodnih sastojaka, koji se često nalaze u sastavu vaših omiljenih kozmetičkih proizvoda

Određene vrste ulja mogu poboljšati izgled, kao i zdravlje vaše kose i kože. Ona predstavljaju prirodnu alternativu za negu kose, hidrataciju kože, borbu protiv akni i jačanje noktiju. Ukoliko prošetate odeljkom za lepotu u vašoj najbližoj drogeriji, pronaći ćete brojna ulja u sastavu svoje omiljene kozmetike. Iako svaki tip kože drugačije reaguje, ovi sastojci pomoći će svakom u postizanju najboljih rezultata.

Ulje marula drveta

Ulje je napravljeno od ploda marula drveta, koje je autohtono za Južnu Afriku. Ovo bogato i hidratantno ulje, puno je masnih kiselina za koje dermatolozi tvrde da umiriju suvu kožu. Brzo se upija i neće vam ostaviti masnu i sjajnu kožu.

Arganovo ulje

Arganovo ulje, neretko zvano i ,,tečnim zlatom”, bogato je antioksidansima koji mogu da uspore efekat starenja. Dermatolozi kažu da njegove omega-3 kiseline podstiču proizvodnju kolagena i čine kožu punijom. Za njegovu upotrebu nije bitno da li imate suvu, masnu, ili normalnu kožu. Arganovo ulje takođe neguje kosu, bez efekta otežavanja i zamašćivanja.

Kamilice i pepermint

Verovatno kamilicu i nanu usko povezujete za opuštajućim čajem. Međutim ulja dobijena iz ovih biljaka mogu smiriti vašu kožu. Imaju antiseptička svojstva koja smanjuju crvenilo, iritacije, kao i šansu za infekciju.

Kokosovo ulje

Suva, ispucala koža je sklonija infekcijama, iritacijama i alergijskim reakcijama. Kokosovo ulje štiti I hidrira kožu, umiruje ljuspaste, grublje delove koji prate uobičajene problem kao što je ekcem. Upotreba kokosovom ulja takođe usporava znake starenja. Blagonaklon je i prema kosi I preporučuje se da sa vremena na vreme natopite kosu kokosovim uljem, od korena do krajeva.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je još jedan kućni lek koji može pouspešiti kvalitet vaše kose. Upotrebom ovog ulja možete zgusnuti obrve, kao I trepavice. MEđutim budite pažljivi pri aplikaciji ricinusovog ulja na trepavicama. Zbog njegove gustine može začepiti pore na tankoj koži u predelu očnih kapaka.

Ulje ruzmarina

Jedan od novijih trendova nege kose je korišćenje ruzmarinovog ulja i vode. Upotrebom ovog ulja možete pospešiti rast i gustinu kose, kao i njen sjaj. Preporučuje se upotreba ovog ulja u period od 6 meseci.

Foto: Profimedia