Sve nutritivne pogodnosti ovsene kaše, i kako da ih nadogradite

Započnite jutro na zdrav način i osetite sve pogodnosti tokom celog dana

Kažu da se dan po jutru poznaje, a mi verujemo da se poznaje i po kvalitetnom doručku. U brzom ritmu današnjice, neretko se desi da preskočimo najbitniji obrok dana. Ukoliko ste u žurbi, ili kasnite na posao, jedan jednostavan obrok može rešiti sve vaše potrebe. Taj obrok je ovsena kaša. Brzo se priprema, bogata je hranljivim materijama, i postoji mnogo načina da je učinite zanimljivom. Pored svih navedenih pogodnosti, postoji jedan parameter koji ovsena kaša ne zadovoljava, a to je unos proteina.

Proteini, iliti belančevine, su esencijalni molekuli za funkcionalnost ljudskog tela. Neophodni su za rast i regeneraciju ćelija, a samim tim i za pravilno funkcionisanje čitavog organizma. Bitno je da unesete dovoljnu količinu proteina u jutarnjim satima, kako bi bili siti i zadovoljni ostatak dana. Iako ovsene pahuljice poseduju više proteina od drugih žitarica, same po sebi nisu dovoljne da ugase osećaj gladi. Probajte neke od ovih ideja, kako bi  sledeća činija ovsene kaše zadovoljila sve vaše potrebe.

Kuvajte je sa drugim žitaricama

Kinoa

Kombinujte ovsene pahuljice sa još jednom čvrstom žitaricom, kako bi uneli više proteina i vlakana. Dovoljno je da dodate samo četvrtinu šolje ječma ili kinoe, kako bi izvukli nutritivni maksimum i imali dovoljno energije da započnete svoj dan.

Ubacite semenke bogate proteinima

Isti efekat možete postići i sa semenkama bogatim proteinima, popt lanenog semena, ili semenom konoplje. One ne zahtevaju nikakvu dodatnu pripremu, dovoljno je samo da ih pospete po vrhu ovsene kaše.

Napravite slanu ovsenu kašu

jogurt

Ovsene pahuljice ne moraju biti slatke. Sastojci bogati proteinima su obično više na slanoj strani ukusa. Ukoliko dodate jogurt, pored blagotvornih probiotskh kultura, unećete i veću količinu proteina.

Ako implementujete ova tri trika u vašu svakodnevicu, obezbedićete vašem telu više energije ali i bolji PH balans. Započnite jutro na zdrav način i osetite sve pogodnosti tokom celog dana.

Foto: Profimedia