4 glavna razloga zbog kojih se ujutro budimo sa natečenim kapcima

Ako ste jednog lepog jutra odjednom shvatili da se sve češće budite sa natečenim kapcima, možda je problem u vašoj svakodnevnoj nezi, ishrani ili svakodnevnoj rutini.

Govorimo o glavnim razlozima zbog kojih može doći do natečenosti.

Nepravilna nega

Prekomerna nega kože oko očiju i upotreba mnogih sredstava ponekad mogu dovesti do neugodne nuspojave – edema. I tako, pokušavajući da se oslobodite tamnih krugova i bora, postižete suprotan efekat – „torbice“. To znači da proizvod za negu preopterećuje osetljivu i nežnu kožu: njen višak, koji koža ne može da apsorbuje, izaziva iritaciju i zadržava vlagu, što dovodi do oticanja. Pregledajte svoju rutinu lepote, sprovedite eksperiment: odreknite se hidratantnog sredstva neko vreme ili ga zamenite lakšim, a zatim uporedite rezultat. Važna poanta je i tehnika nanošenja kreme oko očiju. Ne koristite proizvod preblizu linije trepavica, jer to može izazvati iritaciju.

Nedostatak ili višak sna

Zdrav san je ključ blistavog izgleda. Stoga svi stručnjaci kažu da ni u kojem slučaju ne smete žrtvovati spavanje. Međutim, san ne bi trebalo da zloupotrebljavate – inače vam se odraz u ogledalu ujutro neće svideti.

Ishrana

Kasna večera uz alkohol, obilje vrućih umaka, dimljena i slana hrana… Posledice takvog obroka sigurno će pokvariti raspoloženje ujutro: ne samo sa većom figurom na vagi, već i sa oticanjem na licu. Da biste to sprečili, poslednji obrok treba da bude najkasnije 3,5 sata pre spavanja. Takođe je važno poštovati režim hidratacije: dehidracija i prekomerna upotreba vode dovode do nepotrebnog nakupljanja tečnosti.

Alergija na kozmetiku

Ako primetite pojavu oteklina nakon što ste nabavili novi kozmetički proizvod, onda je to najverovatnije znak alergije na jednu od komponenti proizvoda. Da biste izbegli takve probleme, izaberite visokokvalitetnu kozmetiku bez sadržaja mirisa i veštačkih boja.

Metoda ekspresnog oporavka

Sada ste upoznati sa preventivnim merama, ali ako iznenada nešto ipak pođe po zlu, hladna čajna kašika doći će u pomoć. Stavite pribor za jelo u frižider na sat vremena, a zatim lagano masirajte područje oko očiju i kapke, krećući se u smeru od nosa do obrve. Od interakcije sa hladnom temperaturom, oteklina će proći, a izgled će postati svež i blistav.