5 mitova o retinolu

Mit ili stvarnost: da li je retinol zaista loš za našu kožu?

Danas sve češće na policama u kozmetičkim prodavnicama možete naleteti na čitave linije proizvoda za negu kože sa retinolom.

Retinol je oblik vitamina A koji efikasno deluje na ćelije kože za lečenje mnogih problema lica kao što su akne, hiperpigmentacija i bore. Međutim, neke devojke izbegavaju upotrebu proizvoda koji sadrže retinol zbog straha od jakog negativnog uticaja supstance na kožu. Šta nas tačno plaši, ne znamo sa sigurnošću, ali strahova ima. Na osnovu ove zabrinutosti, na tu temu se pojavilo mnogo mitova. Zbog toga smo odlučili da razotkrijemo 5 najpopularnijih mišljenja o jednoj od najpopularnijih supstanci za kožu.

1. MIT: KORISTITE LI PROIZVODE SA RETINOLOM? SKRIVAJTE SE OD SUNCA

Neki veruju da s obzirom da se retinol smatra derivatnim oblikom vitamina A, koža pod uticajem sunčeve svetlosti gubi zaštitnu sposobnost i postaje tanja. Međutim, nema razloga za zabrinutost: retinol nije podložan suncu, što znači da se ne treba bojati njega. Zato uživajte u suncu, kaže dr. Friedman, „samo preduzmite odgovarajuće mere predostrožnosti za zaštitu od sunca, poput svakodnevnog korišćenja kreme za sunčanje na pogođenim područjima“.

MIT 2: RETINOL ISTANJUJE KOŽI

Delimično da, ali nedovoljno da se potpuno prestane sa upotrebom proizvoda sa retinolom. Retinol razgrađuje gornji stratum corneum, što je samo korisno za nas: pokreću se prirodni procesi obnavljanja kože, pročišćavaju pore, a lice izgleda negovano i blistavo.

MIT 3: PROIZVODI SA RETINOLOM NE MOGU SE PRIMENITI NA OBLAST OKO OČIJI

Naravno, postoji mali rizik od iritacije kože oko očiju, jer je koža prilično tanka. Ali zaštita kože oko očiju od retinola nije vredna toga. Možete bezbedno da primenite proizvode sa retinolom na ovo područje, uparene sa vašim omiljenim hidratantom i kremom za sunčanje za ovo nežno područje. Pozitivan rezultat će vas prijatno iznenaditi: fine bore će se izravnati, vaše oči će postati svežije.

MIT 4: RETINOL KORISTITE SAMO NA SUVOJ KOŽI

Dermatolozi smatraju ovu izjavu pogrešnom, jer ako nanesete proizvode sa retinolom na suvu kožu, tada se povećava rizik od iritacije. Iako uputstva za sredstva često propisuju ovaj metod upotrebe retinola. Međutim, ovo ne negira mogućnost nanošenja proizvoda na vlažnu kožu nakon tuširanja – ovo je sasvim prihvatljivo i sigurno.

MIT 5: UČINAK PROIZVODA KOJI SADRŽE RETINOL VIDI SE VEĆ NAKON MESEC DANA UPOTREBE

Retinol može učiniti čuda na koži, ali ne tako brzo. Rezultat korišćenja sredstava nećete videti nakon mesec dana upotrebe. Trebaće vam najmanje 12 nedelja da biste u potpunosti procenili vidljive efekte retinola na licu. Zato vas molimo za strpljenje.