5 trikova koji čine čuda za vašu kožu – dok spavate!

regeneracija koze tokom sna

 

Nije tajna da je san esencijalan za naš izgled i sveukupno zdravlje. Celih osam sati noću može zaista učiniti čuda. Međutim, kada je nega kože u pitanju, važno je znati kako maksimalno da iskoristimo vreme dok spavamo.

Tokom dana, naša koža je izložena zagađenju, hladnom i toplom vazduhu, a veliki deo našeg stresa izražava se kroz mišiće lica. Ukratko, koža lica treba i zaslužuje da se odmori i oporavi dok i vi to radite. Pored toga, koža može mnogo bolje da apsorbuje hranljive materije i proizvode noću, tako da je posebno važan način na koji je pripremate za san.

Uklanjanje šminke

Ovaj korak može izgledati kao očigledan, ali iznenadili biste se koliko šminke zapravo ostaje na vašoj koži čak i nakon što mislite da ste je skinuli. Preostala šminka može da izazove mrlje, i što je najvažnije, može sprečiti da vaši proizvodi za negu kože zaista dopru do vaše kože i urade svoj posao. Da biste bili sigurni da ćete otići u krevet potpuno bez šminke, preporučujemo vam da izbegavate prethodno navlažene maramice i umesto toga uklonite šminku micelarnom vodom i vatom.

Umivanje lica

Bez obzira na sve, ovo bi uvek trebalo da bude glavna stvar u vašoj noćnoj rutini nege kože. Čišćenje lica uklanja sve slojeve prljavštine, ulja i bilo čega drugog na šta ste naišli tokom dana, a što bi moglo da vam zapuši pore. Da biste izbegli bilo kakvu iritaciju od jakih proizvoda, uvek preporučujemo da koristite nežno sredstvo za čišćenje, osim ako vam dermatolog nije drugačije propisao.

Krema za predeo ispod očiju

Zaštita osetljive, tanke kože oko očiju je suštinski korak da vaše područje oko očiju izgleda zdravo i mladalački. Nanesite noćnu kremu za područje oko očiju I pustite da se upija tokom noći.

Svilena jastučnica

Svilene jastučnice sprečavaju iritaciju kože, koja se često dešava kod običnih pamučnih jastučnica i čaršava. Pored toga, svila odbija vlagu što može pomoći da vaši proizvodi ostanu na licu tokom cele noći, umesto da završe na vašem jastuku. Međutim, ako niste raspoloženi da se trošite na svilene jastučnice, često menjajte jastučnice kako biste izbegli nakupljanje bakterija i prljavštine.

Voda pre spavanja

Održavanje hidratacije ima ogroman uticaj na zdravlje vaše kože, a osim pijenja tokom celog dana, obična čaša vode pre spavanja može napraviti veliku razliku. Naše telo, a posebno naša koža, gube vlagu dok spavamo, tako da ova dodatna hidratacija pre odlaska u krevet može pomocći u borbi protiv dehidracije i njenih neželjenih efekata.

Foto: Unsplash

Tekst: T.M.