Da li pravilno kombinujemo kreme sa različitim sastojcima?

Retko koja žena se oslanja na minimalizam u negovanju. Žene uglavnom koriste niz preparata, počev od pene za umivanje preko tonika ili micelarne vode do kreme ili seruma, uz naravno raznorazne maske i gelove.

Iako je nega sveobuhvatna, može doći do kombinovanja preparata i sastojaka koji zajedno prave više štete nego koristi na licu.

Koje sastojke NE SMETE kombinovati?

Vitamin C i retinol

Retinol i retinoidi su ključni sastojci za borbu protiv akni ili podsticanja kolagena da poboljša svoje prirodne funkcije. Međutim, ako se pomeša sa vitaminom C, dolazi do nus pojava koje se manifestuju u vidu iritacija ili perutanja kože. Savet je da se vitamin C koristi ujutru, a retinol uveče.

Glikolna i salicilna kiselina

Iako su izuzetno delotvorne, ove kiseline ne treba sparivati. Glikolna se koristi u kremama koje sadrže voćne kiseline, dok je salicilna prisutna u preparatima za odmašćivanje kože. Shodno tome da i jedan i drugi funkcionišu po principu isušivanja epiderma, njihova kombinacija dovela bi do preteranog isušivanja kože i uništavanja prirodnih ulja.

Vitamin C sa AHA ili BHA kiselinama

Ova kombinacija je veoma gruba za kožu. U grupu AHA kiselina spadaju limunska, voćna, bademova i mlečna kiselina, dok je predstavnik BHA kiselina salicilna kiselina. Ove kiseline u sadejstvu sa vitaminom C su neupotrebljive. Vitamin C je po strukturi nestabilan i upravo zbog toga neutrališe dejstva AHA ili BHA kiselina.

Nasuprot listi „Ne mešati“, izdvojili smo kombinacije sastojaka iz preparata koji su naročito blagotvorni ako se MEŠAJU. Njihovo sadejstvo čini kožu mekom i baršunastom.

Retinol i hijaluronska kiselina

Izuzetni saveznici u anti-aging kremama. Ako mažete noćnu kremu sa retinolom, mogli biste pre nje da nanosite hijaluron u nekom obliku. Retinol se bori protiv vidljivih znakova starenja, a hijaluron je tu da obezbedi lice od prekomernog isušivanja ili perutanja.

Vitamin C i ferulinska kiselina

Ferulinska kiselina je biljni antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala i pojačava svojstva drugih antioksidanasa. Upravo ona stabilizuje vitamin C koji u vidu seruma nanosimo na kožu. Ova dva sastojka zajedno su duplo efikasnija nego odvojenom primenom, a pokazali su se naročito moćnim u fotozaštiti kože lica i u smanjivanju hiperpigmentacija.

Retinol i glicerin

Retinol je izuzetan za kožu, ne samo zbog popunjavanja bora i linija, već i zbog celokupnog uticaja na kožu. Ponekad može previse isušiti kožu, a spas u tim trenucima je glicerin. Ovaj sastojak “zadržava” svu vodu, a kožu čini hidriranom uprkos intenzivnom dejstvu retinola.

 

Foto: pexels.com