LEPOTA / Nega kože

Nega kože

Da li zaista treba da prestanemo da se umivamo ujutru?

Još uvek ne znam da li je prikupljanje informacija na TikToku prokletstvo ili blagoslov, ali činjenica je da sam na ovoj društvenoj mreži videla toliko toga normalnog, pametnog, korisnog i zaista učinkovitog. 

Tako, poslednja stvar koju sam otkrila i koju želim da isprobam jeste – preskakanje jutarnjeg umivanja, a kada kažem “jutarnje umivanje” ne mislim na preskakanje proizvoda za umivanje ili čišćenje lica, već preskakanje čak i vode kao takve. Znam, zvuči grozno (naravno da ćete očistiti oči od spavanja i oprati zube, ali ne više od toga), ali ovaj možda rizičan potez navodno će prijati našoj koži. Da, i ja mislim da je odličan trenutak da se zapitam(o) koliko smo daleko spremni da idemo zarad lepe kože?

Uglavnom. Većina nas je prihvatila da detaljnu skin-care rutinu od koliko god koraka sprovodimo uveče, dok je ujutru dovoljno samo da se umijemo mlakom vodom i nanesemo adekvatnu kremu/SPF ili šta god da inače koristimo. Zašto? Zato što umivalice mogu da isuše kožu, pa čak je i dodatno iritiraju ukoliko preteramo sa njenim korišćenjem. Lično, uverila sam se u to, uprkos korišćenju adekvatnog proizvoda, te sam ovaj korak bez problema isključila iz svoje jutarnje rutine nege i, verujte mi, rezultat je odličan.

No, sada, isključivanje i same vode odnosno umivanja kao takvog, deluje prilično diskutabilno. Zar ne znamo da se i u toku noći na koži nakupljaju masnoće i možda nečistoće? Pojedini korisnici, pa čak i stručnjaci za negu kože, kažu da su ulja koja se na koži stvaraju tokom noći sasvim prirodna i da ih ne treba uklanjati jer su ona tu da čuvaju zaštitnu barijeru kože koja mora da bude jaka i zdrava da bi takva bila i naša koža. Tako, ako je verovati njihovim, ali i komentarima korisnika koji već neko vreme praktikuju ovaj neobičan ritual, bolji izgled kože je očigledan već posle kraćeg vremena. Neki komentari, čak, ukazuju na to da su se akne povukle, te da je lice značajno manje “upaljeno”.

Imajući na umu da mi se dešavalo da se probudim sa tenom koji izgleda sveže, glatko i skoro pa besprekorno, a da se njegov izgled nekako pogorša nakon što se umijem, uprkos tome što lice sušim na vazduhu (ne koristim peškir, pa čak ni papirne ubruse) i ne koristim vodu ekstremnih temperatura (ni previše hladnu, ni previše toplu), odlučila sam da testiram ovaj trik. Dakle, nakon što sam se probudila, “umila” sam samo oči i odmah nanela kremu sa SPF-om i mogu vam reći, ne primećujem ništa lošije, čak imam utisak da mi se nos manje prosijao. I da, moja koža je zanimljiva mešavina normalne, osetljive i masne, što znači da nije nimalo jednostavno pronaći “foru” koja mojoj koži prija. 

Osim zaštite kožne barijere, preskakanje umivanja može da doprinese regeneraciji kože, boljem delovanju noćnih proizvoda, boljem delovanju dnevnih, hidratantnih proizvoda, ali i prirodnoj nezi (kao što sam spomenula, ulja koja koža stvara prirodno je štite i neguju). Ali, imajte na umu da nije svaka koža ista niti ima iste potrebe u odnosu na to koji je tip. I dok verovatno na ovaj način ne možete da odmognete svojoj koži, pre bilo kakvog eksperimenta bilo bi najbolje da se posavetujete sa svojim dermatologom. A, ja ću vam već javiti svoje utiske. 

Foto: Unsplash, Pexels

Priredila: Ivana Tomić