grazia

Nega kože

Da li znate kada treba da idete kod kozmetičara, a kada kod dermatologa?

U opštoj pomami za večnom lepotom kao idealom, devojke i žene odlaze na tretmane mnogo ne razmišljajući da li su osobe koje te procedure sprovode adekvatno obučene, odnosno školovane za to. Posao kozmetičara i dermatologa se nekako ispreplitao, te je kod lekara moguće uraditi kozmetički tretman, a kod kozmetičara popuniti nepravilnosti, bore botoksom ili hijaluronom. Kako bi vam odagnali sve sumnje i da bi vas uputili na pravo mesto, pojasnićemo vam koji je domen posla kozmetičara ili kozmetologa, a koji dermatologa. Jer koža je veoma osetljiva i moramo biti sigurni kome poveravamo da brine o njoj.

Kozmetičar je prva i najvažnija stanica u redovnom održavanju kože lica, koje podrazumeva temeljno čišćenje, tretmane hidratacije, blage hemijske pilinge, mikrodermoabraziju, blage procedure mezoterapije i dermapenu (unapređenu verziju mezoterapije), tretmane svetlom i IPL-om, određene tretmane ultrazvukom, radiofrekvencijom i strujom, masaže lica, depilaciju, manikir, pedikir. Birajte iskusnog kozmetičara koji će umeti da prepozna stanja koja zahtevaju lečenje i uputiti vas kod dermatologa. Kozmetičar od poverenja je zlata vredan, zato ako ste u dilemi kod koga ići, nemojte se rukovoditi cenom, već kvalitetom i preporukom.

Dermatolog je lekar koji leči problematična stanja kože lica i tela, kose, noktiju. Na osnovu anamneze, utvrđuje zbog čega je došlo do lošeg stanja kože, da li zbog disbalansa hormona, stresa, načina ishrane, genetike. Ukoliko je potrebno, uzima se krv na analizu, bris. Sledeći korak je terapija koja podrazumeva preporuku adekvatnog životnog režima, lekove (ukoliko je potrebno), održavanje higijene i nege preporučenim, propisanim medicinskim proizvodima. Kada se epiderm dovede u normalno stanje, dermatolog vas može uputiti kod kozmetičara na neku od procedura.

Plastični hirurg bavi se ispravljanjem iliti korekcijom, često i rekonstrukcijom delova tela, uz maksimalnu funkcionalnost i normalan ili lepši izgled. Poslednjih godina usluge ove grane medicine sve su popularnije, u želji da se po svaku cenu bude lep (manji nos, korekcija ušiju, uvećanje grudi, usana, zatezanje opuštene kože, popunjavanje lica filerima, zlatnim nitima, botoksom...)

Kada je reč o ovakvom vidu ulepšavanja, moramo naglasiti da smo svedoci jednoobraznog obrasca lepote brojnih devojaka koje su se podvrgle različitim intervencijama mnogih delova lica, pa i tela. Zajedničko im je da su sve iste, kao da su izašle iz iste štanc-mašine, neprirodnog, neprijemčivog izgleda, kako mlade tako i one starije. Sve su kao Azijatkinje (koža se zateže prema slepoočnicama) te oči poprimaju kosooki izgled, previše napunjeni obrazi izgledaju kao umetnute dve osrednje jabuke, korigovani nosevi su kao dugmence, bez obzira o kakvoj fizionomiji je reč... I tako unedogled. Zato, pre nego što odlučite da nešto na sebi ispravite, dobro razmislite da li vam je to neophodno. Ideali lepote se menjaju, a svi smo jedinstveni i upravo je u tome čar. Ko vas voli, voleće vas takvim kakvi jeste, ali prvo morate sami sebe da zavolite. 

Fotografija: Unsplash

Pročitajte još

Povezane teme

Fitnes

11 zdravih navika koje će vas preporoditi

Evo liste zdravih dnevnih navika koje možete praktikovati svaki dan, za opštu dobrobit vašeg organizma.

Make up

Da li si ti nova beauty savetnica?

Voliš šminku, pratiš trendove i volela bi da postaneš influenserka u beauty industriji? Može! Misliš da zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Pročitaj Lenkinu priču i razmisli j...

Kosa

"Neuredni" rep je najpopularnija frizura ove sezone i isprobavamo je odmah

Izgleda šik, lako se pravi, da li nam je potrebno nešto drugo?!

Make up

5 TikTok trikova koje makeup artisti zapravo koriste u svom radu

U moru video-trikova koji nam se nude, neki su zaista sjajni.

Kosa

Petocifreni iznos za izgled kose na Met Gali: Koliko je koštao čuveni rep Kim Kardašijan?

Preduzetnica i rijaliti zvezda nije štedela kada su usluge frizera u pitanju.

Nega kože

Doktori savetuju: 4 super popularna beauty trika sa TikToka koja zapravo treba da izbegavamo

Priznajemo, volimo brze i kratke savete koje vidimo na ovoj nega popularnoj društvenoj mreži, ali nije sve što vidimo zapravo dobro za nas.

Nega kože

Zasluženo na tronu ili ne: Da li je maslinovo ulje korisno za vašu kožu?

Ova dragocena tečnost ima mnoge blagodeti u našoj ishrani, ali da su njena svojstva odgovarajuća za upotrebu na našoj koži?

Kosa

Izdvajamo najbolja beauty izdanja sa dodele Emi nagrada

Poznate glumice su nam još jednom dokazale da su zaista neprikosnovene kada su u pitanju elegantna izdanja.

Trendovi

Umetnost na noktima: Trendovi koje isprobavamo ove jeseni

Zaboravite na klasičan manikir - vreme je za nail art!

Kosa

50 najupečatljivijih beauty izdanja sa Met Gale 2021.

Kada je reč o makeup-u i frizurama, poznate ličnosti nas (uglavnom) nisu razočarale.

Make up

10 makeup trendova koje ćemo rado isprobati ove jeseni

Ukoliko želite da osvežite svoju makeup rutinu ove jeseni, predlažemo vam neke od najboljih trendova.