LEPOTA / Nega kože

Nega kože

Dermatolozi otkrivaju: Da li je kafa zapravo loša po našu kožu?

Dok sam ranije pila minimum tri domaće kafe dnevno, ne da bih se razbudila, nego jer mi je bilo dosadno, u jednom trenutku sam samo prestala sa ovom navikom i kafu zamenila zelenim čajem. Opet, ne zbog kofeina, već… Ne znam. Mislim da sam samo umislila da mi kafa pospešuje anksioznost.

Danas, nekoliko godina kasnije, ponovo sam se vratila kafi, konkretno kapućinu, jer mi se čini da ne postoji bolji način da uživam u šetnji do posla od tople, meke mlečne pene pomešane sa kafom na nepcima! Sad vam se pije kapućino, zar ne? 

Uglavnom, u razgovoru sa drugaricama i koleginicama o omiljenom kafe-napitku, otkrila sam da su neke od njih primetile promene na koži koje, možda, mogu da pripišu konzumiranju kafe. Razume se, sve zavisi od tipa kože, pa i kafe koju pijemo, ali ako bismo morali, da li bismo se zaista odrekli kafe zarad lepe kože? Pre nego što bez razmišljanja kažete DA ili NE, hajde da pogledamo šta dermatolozi imaju da kažu o ovoj temi. 

Doktorka Džesika Vu smatra da je mnogo bolje koristiti proizvode za negu na bazi kafe, nego je ispijati, makar ako govorimo o uticaju koji ima na kožu. Kako kaže, s obzirom na to da je kafa diuretik, može da utiče na to da koža gubi vodu što je dalje čini dehidriranom i opuštenom. I da, ovo važi i za kafu bez kofeina. Takođe, usled ispijanja kafe dolazi do sužavanja krvnih sudova i slabije cirkulacije kože što takođe utiče na njen izgled. Ukoliko baš ne možete bez kafe, uz svaku šolju obavezno popijte i čašu vode kako biste obezbedili koži dovoljno vlažnosti. 

Sa druge strane, Mila Morsi, specijalistkinja za negu lica, smatra da sve zavisi od osobe do osobe. Ukoliko vam kafa ne prija, iz fizičkih razloga, nemojte je konzumirati te neće biti problema ni sa onim koji se tiču lepote. Sa druge strane, ukoliko niste primetili ništa loše, samo napred – kafa svakako sadrži esencijalne hranljive materije, vitamine i minerale i ima zaista mnogo antioksidanata. Na taj način može da poboljša moždane funkcije, raspoloženje i ubrza metabolizam.

Džulijan Rajt je saglasna da kafa može loše da utiče na nas i da treba da budemo oprezni u pogledu toksina koji mogu ostati u našem organizmu. Po njenom mišljenju, kafa ima uticaj na nivo kortizola (hormona stresa), a samim tim i na ten. Previše kofeina može učiniti vašu kožu sivom, može uticati na pojavu akni, pa i finih linija i bora. Ukoliko nema dovoljno kiseonika u krvi koji će se izboriti sa zaglavljenim toksinima, vaša koža će definitivno ispaštati.

Anđela Kaljia potvrđuje da kafa može da utiče na izgled kože, naročito ukoliko pijete više od dve šolje dnevno. Ona takođe smatra da kafa podiže nivo hormona stresa što za rezultat ima prevremeno starenje. Ukoliko u kafu dodajete mleko i šećer, eto razloga više da odmognete svom tenu. Budući da kafa utiče i na san, ako manje spavate, bićete nervozniji, a to će se definitivno odraziti i na vaš izgled i unutrašnji osećaj. Zato, ukoliko možete, ipak pronađite alternativu za svoj omiljeni napitak. 

Doktor Brus Kac veruje da kafa nema nikakav uticaj na pojavu celulita, akni i lošeg tena, a doktor Harold Lanser savetuje da, ako već ne možete bez kafe, konzumirate najjednostavniju “crnu” kafu, od što kvalitetnijeg zrna, bez ikakvih dodataka. Svakako predlaže i da smanjimo količinu kofeina koju unosimo kako bi se vratila hormonska ravnoteža što će dalje uticati na sređeniji menstrualni ciklus i smanjenje rizika od cista na jajnicima. 

Sve u svemu, iako je reč o krajnje individualnim stvarima, možda bi ipak trebalo da razmotrimo koliko kafe i kakve kafe nam je na dnevnom nivou potrebno kako bismo zadržali lepu kožu – ali i pribranost! 

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić