Dijeta protiv akni

Pravila ishrane za lepu kožu!

Neuravnotežena ishrana često može dovesti do problema sa kožom. Ali važno je shvatiti da čak i ako se vaša ishrana izvana čini idealnom, neka hrana može izazvati upalu ili uzrokovati probleme sa kožom (suvoća, ljuskanje).

Šta treba jesti da biste izbegli upalu i učinili kožu glatkom i lepom.

BEZ MLEČNIH PROIZVODA

Možda imate potpuno normalnu reakciju na mleko, ali testovi često otkrivaju da su mnogi ljudi osetljivi na ovu grupu hrane. U većini slučajeva akne izaziva mleko. Zamenite kravlje mlečne proizvode onima koje telo bolje apsorbuje – ovčjim ili kozjim mlekom. Molekuli proteina u kozjem i ovčjem mleku apsorbuju se mnogo lakše nego oni u kravljem mleku. Uz to, često konzumiranje proizvoda od kravljeg mleka (naročito pasterizovanih) inhibira apsorpciju gvožđa i podstiče stvaranje sluzi u telu, što dovodi do razvoja bakterija. Pored kozjeg i ovčjeg mleka postoje i biljne opcije poput badema, ovsa, soje i kokosa.

ALKALINA HRANA

Da biste malo “ispostili” kožu, bolje je da vratite acidobazni balans i dodate alkalnu hranu u jelovnik. Povrće supe, salate i mešavine povrća odlična su opcija za ručak i večeru. Povrće čini osnovu ishrane, ali raznovrsnost jela čini ovu dijetu manje dosadnom i monotonom. Ista opcija dostupna je i prilikom naručivanja detoks menija kod kuće, nutricionista ga razvija na osnovu vaših preferencija i rezultata pregleda, birajući prava i ukusna jela. Doktori preporučuju da treba jesti sirovo povrće i voće najkasnije do 3-4 sata, jer se u kasnijem vremenu smanjuje enzimska aktivnost probavnog sistema i apsorpcija hrane.

BEZ GLUTENA

U kozmetologiji postoji izraz “gluten lice”: veruje se da su “simptomi” ove vrste akne na bradi, osip na čelu i obrazima. Protein sadržan u žitaricama (raži, pšenici itd.) može izazvati upalne procese na koži, rozaceju, dovesti do edema i direktno uticati na pigmentaciju. Da biste ispravili ove nedostatke, iz ishrane treba da uklonite hranu koja sadrži gluten: hleb, testenine, peciva. Hleb od heljde, kukuruza ili lanenog semena je dobra alternativa za doručak.