Doktori savetuju: 4 super popularna beauty trika sa TikToka koja zapravo treba da izbegavamo

Bez obzira na to da li provodite sate i sate na TikToku ili pak nikada niste ni ušli na ovu društvenu mrežu da makar pogledate šta se tu dešava, sumnjamo da niste na neki način došli u dodir sa savetima i trendovima koji se tu promovišu. Ali, da se odmah razumemo – njih ne promovišu samo stručna lica, već i “najobičniji” korisnici kao što smo vi i ja. Znate ono, ja sam isprobala neku super DIY masku za lice koja se pokazala kao magična za moj problem sa kožom i sada je preporučujem svima iako je svačija koža drugačija i iako svaka koža može da reaguje drugačije.

Upravo zato treba biti oprezan prilikom isprobavanja saveta koje nismo dobili od doktora lično, naročito zato što mnogi od njih ne samo da su neefikasni, već mogu da budu i pogubni po našu kožu!

U nastavku vam otkrivamo nekoliko TikTok saveta za negu i lepotu koji su ultra popularni i koje svi žele da probaju, ali prema savetima doktora – ne bi trebalo!

Dodavanje kurkume, đumbira i krastavca u vodu za piće 

Znamo da voda igra ključnu ulogu u hidrataciji kože (da li zaista znamo?), ali dodavanje raznih začina u nju neće doprineti izgledu vaše kože kako naglašavaju doktori. Voda će možda biti ukusnija što vodi do toga da ćemo moći lako da je popijemo u većim količinama, ali da će to napraviti neku razliku u pogledu stanja našeg tena – neće.

Ledom protiv akni

Led može da ima antiupalno dejstvo i može da smanji otečenost i crvenilo, ali ne postoji konkretan dokaz da može pomoći i u tretiranju akni. Bolje je posetiti dermatologa!

Aspirin kao lek za akne

Drugi način na koji se tiktokeri bore sa aknama je aspirin, koji smrve, pomešaju sa vodom kako bi napravili pastu i onda je upotrebljavaju kao piling. Ovo nikako nije preporučljivo i može da bude jako štetno po kožu! Ukoliko ne želite suvoću i iritacije, izbegavajte ovaj trik u širokom luku.

Kurkuma, banana, limun i med za posvetljivanje tena

Nažalost, svi ovi sastojci imaju malo ili gotovo nimalo uticaja na tretiranje tamnih mrlja na koži. Vitamin C jeste dobar za ovo, ali je uvek bolje koristiti ga u obliku proizvoda za negu jer limunska kiselina može da bude jako agresivna. Kreme sa retinolom su takođe dobar izbor, a SPF se podrazumeva, najviše u svrhu prevencije. 

Foto: Unsplash

Priredila: Ivana Tomić