Kako ojačati barijeru kože

Jedna od glavnih funkcija kože je zaštita, u kojoj barijera kože igra važnu ulogu. Zdrava kožna barijera može pomoći u odbrani od agresora iz okoline, poput sunca, zagađenja, hladnoće. Pored toga, ona takođe pomaže u zadržavanju i regulaciji vlage u koži. Kada je oštećena ili ugrožena, podložnija je spoljašnjim agresorima, kao što su UV zraci i zagađenje, može doživeti gubitak vode i hranljivih materija što narušava ravnotežu vlage. A usled toga, koža gubi gipkost, izgleda beživotno ili neujednačeno, oseća se zategnuto i neprijatno, a može doći do suvoće, crvenila, drugih nesavršenosti ili fleka.

Priprema kože za hladniji period godine obično podrazumeva dva koraka – prvi se bavi pigmentacijom i oštećenjem od sunca, a drugi, vraćanjem hidratacije umornoj, oštećenoj koži. Uvođenje seruma sa VITAMINOM C prvi je korak u popravljanju oštećenja od sunca. Ne samo da obnavlja kožu, već i stimuliše proizvodnju kolagena i deluje protiv slobodnih radikala. Eksfolijator za čišćenje će pomoći u daljem posvetljenju kože uklanjanjem suvih i mrtvih ćelija, otkrivajući zdravu, blistavu kožu koja je spremna da primi vitamin C.

Posle ovih osnovnih koraka nege, važno je poraditi na jačanju kožne barijere. Evo i kako: 

Hidratacija dolazi iz hrane

Pravilna ishrana može pomoći u podizanju barijere kože. Za zdravlje i hidrataciju kože mnogo je važniji odabir namirnica koje unosite, a i efikasniji, od pijenja vode. Ako vaša koža ne zadržava hidrataciju, voda za piće nije rešenje. Prava hrana može pomoći da se obnovi i ojača lipidni dvosloj. Pijenje vode, ukoliko imate oštećenu kožnu barijeru, slično je sipanju vode u sito. Dobre masti iz orašastih plodova, avokada i masne ribe su idealne ili u jelovnik uvrstite riblje ulje ili laneno seme.

Pozabavite se rutinom čišćenja
Briga o koži počinje sa čistom kožom, ali grubo sredstvo za čišćenje može je ugroziti. Prekomerno čišćenje i piling najčešći su načini kojima kožna barijera oštećuje kako se zaštitni spoljni sloj degradira – čak i sama voda ga iscrpljuje. Započnite pripremu kože za zimu tako što ćete obaviti reviziju sredstva za čišćenje. Zapitajte se kako se vaša koža oseća nakon čišćenja, te na osnovu toga birajte novi proizvod.

CEARMIDI i niacinamid od vitalnog su značaja

Određeni sastojci mogu pomoći u održavanju, obnavljanju i jačanju kožne barijere, tako da je ključno da ih redovno integrišete u svoju rutinu. Ceramidi su od vitalnog značaja za zdravu kožu jer drže kožu zajedno i formiraju zaštitni sloj koji pomaže u sprečavanju gubitka vlage i vidljivih oštećenja izazvanih uticajem životne sredine. Mogu se koristiti danju ili noću i pogodni su za sve tipove kože, čak i za masnu, jer ne dodaju težinu proizvodu, za razliku od bogatih emolijenata. Niacinamid takođe pomaže u jačanju barijere, jer povećava našu prirodnu proizvodnju ceramida.

BIRAJTE mineralna ulja, ši puter i skvalan

Uobičajeni sastojci ovlaživača kao što su glicerin i hijaluronska kiselina privlače i zadržavaju vlagu u koži, ali oni, nažalost, ne mogu sami da izleče kožnu barijeru. Uvođenje okluzivnih sastojaka će pomoći da se stvori zaštitni pečat na koži kako bi se sprečio transepidermalni gubitak vode. Potražite sastojke kao što su skvalan, mineralno ulje, ši puter ili dimetikon koji su mnogo efikasniji u zadržavanju vlage u hladnijim mesecima.

Tekst: S. M. 

Fotografije: Pexels