Kako se izboriti sa podočnjacima?

Dosta vam je da izgledate umorno? Bez obzira da li je uzrok nekoliko napornih dana ili previše nemirnih noći, podočnjaci i podbule oči mogu izgledati kao da ste u nevolji. Prskanje hladnom vodom po licu ili stavljanje korektora – nije odgovor. Postoje mnogo efikasniji načini da se oslobodite tamnih kolutova i natečenosti. Uzroci nastanka podočnjaka su mnogi – nedostatak sna, previše konzumiranja kafe i cigareta, gubitak masnoće ispod oka, poređen krvni sudovi, hiperpigmentacija ili neki požar u organizmu.

Šta uzrokuje podočnjake?

Nedostatak sna

Najčešći uzrok podočnjaka je umor, iscrpljenost, koji nastaju usled nedovoljno sati spavanja.

Genetika

Nasledni faktor ima važnu ulogu, baš kao kod mnogih problema ili oboljenja.

Starenje

Protokom vremena, koža prirodno proizvodi manje kolagena i elastina, što se odražava na elastičnost kože uopšte, naročito ispod očiju.

Hiperpigmentacija

Nastaje kao kombinacija prethodna tri faktora – sna, genetike i starosti.

Prekomerno izlaganje suncu takođe izaziva hiperpigmentaciju.

Hormonski poremećaj, stres, povreda ili neko oboljenje.

Kako se rešiti tamnih kolutova?

Naspavajte se

Kvalitetan san je jeftin, a jednostavan način da se smanje tamni krugovi ispod očiju, bez obzira na uzrok. Spavanje ne samo da pomaže da oči budu svetle i odmorne, već pomaže u popravljanju oštećenja ćelija na koži.

Izbegavajte alkohol, kofein i začinjenu hranu

Previše kafe i alkohola mogu prouzrokovati dehidraciju, čineći podočnjake očitijim.

Koristite kreme sa retinolom i vitaminom C

Preparati na bazi retinola, zelenog čaja, vitamina C i soje mogu biti od pomoći da kožu ispod očiju posvetlite. Ali da bi ti proizvodi bili efikasni važno je da izbegavate izlaganje suncu i da koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom, koja sadrži cink.

Redukujte vreme provedeno ispred ekrana

Što više vremena provedemo ispred ekrana, to veću štetu nanosimo očima, potvrđuju specijalisti za oči. To znači da su i krvni sudovi ispod očiju sve veći i stvaraju podočnjake.

Hladne obloge

Mada vam možda zvuči neverovatno da obična hladna obloga može da izleči vrećice ispod očiju, držanje kockice leda ili hladne kašike, uz blagi pritisak, (svakog jutra i večeri) vidljivo će smanjiti natečenost. Posle čišćenja lica, a pre hidratacije, uzmite kockicu leda i nekoliko minuta nežno pritiskajte kritičnu regiju. Umesto leda možete koristiti i hladan krastavac.

Meditacija i joga

Jedan od vrlo efekasnih načina da rasteretite misli i opustite se jeste meditacija ili joga, kao uopšte fizička aktivnost poput hodanja ili trčanja. Razlog tome leži u činjenici da hormon stresa kortizol može uzrokovati natečenost dela ispod očiju. Jer, što ste manje nervozni, napeti i podočnjaci će vam biti manji.

Fotografije: Shutterstock