LEPOTA / Nega kože

Nega kože

Koji je rok trajanja beauty proizvoda?

Za zdrav i negovan izgled kože izuzetno je važno koji proizvodi dolaze u dodir sa njom, ali ne samo u pogledu sastava, već i u pogledu roka trajanja. Ukoliko želite da izbegnete najrazličitije vrste iritacija i “reakcija” vodite računa da vaši beauty proizvodi budu sveži jer onima kojima je istekao rok trajanja nije mesto ni u vašem neseseru, ni na vašoj koži! (Ne, nemojte da žalite što još uvek niste potrošili tu kremicu ili ruž!)

Evo posle koliko vremena treba da zamenite svoje omiljene beauty proizvode:

Maskara, olovka za oči, ajlajner – 3 do 6 meseci (zbog kontakta sa očima, važno je da ovi proizvodi budu sveži, u suprotnom, nakupljene bakterije mogu da izazovu iritacije).

Puder, korektor – 1 godina (sve tečne formule mogu da “istraju” do godinu dana, ali je važno da aplikatori ne dolaze u kontakt sa kožom kako se ne bi prenele nečistoće i bakterije – dakle, koristite posebne četkice).

Proizvodi za usne – 1 godina (balzami, sjajevi, olovke za usne i ruževi takođe imaju duži vek trajanja, ali ukoliko na bilo koji način promene izgled ili miris, zamenite ih).

Proizvodi za negu okoloočnog područja – 6 meseci (što duže traju, to su veće šanse da će se u njima razviti bakterije, da, koliko god vodili računa o higijeni).

Umivalice za lice – do 8 meseci

Praškasti proizvodi – 1 godina (senke, bronzere i rumenila možete menjati jednom godišnje, po potrebi i ranije, ukoliko se na bilo koji način promene ili razbiju).

Hidratantna krema – 6 meseci do godinu dana (6 meseci ukoliko je krema u kutiji, 1 godina ukoliko je u tubici).

SPF menjajte svake sezone, jer je važno da ovi proizvodi budu super-sveži.

Foto: Unsplash

Priredila: I. T.