Lekovite prednosti arganovog ulja

Verovatno ste čuli za arganovo ulje, ali da li znate za šta se tačno koristi i kako da ga upotrebite?

Arganovo ulje je puno hranljivih emolijenata i masnih kiselina. Ovaj sastojak redovno se nalazi u kozmetičkim proizvodima – od seruma do ulja za kosu, pa čak i u makeup proizvodima. Evo zašto je vredno dodavanja u vašu beauty rutinu …

Arganovo ulje se dobija sa drveća

Nekada prirodni, plemenski lek sada je jedan od najcenjenijih sastojaka protiv starenja na tržištu. Proizvedeno je od „tečnog zlata“ koje je pronađeno unutar arganovog oraha. Argania spinosa je drvo koje se može naći samo u Maroku, i ono ima velike, zelene, okrugle plodove, nalik maslinama. Orah mora biti raspukao da bi proizvodnja bila moguća. Ulje se ranije koristilo za lečenje svega, od bolova u zglobovima do suve kože. Od tada njegova hranljiva svojstva učinila su da se pojavljuje u svemu, od seruma do sapuna, ulja za kosu do kozmetike.

Pogodno je za sve tipove kože

Za razliku od drugih ulja (ricinusovo i kokosovo), arganovo je lakše, tako da je idealna opcija za sve tipove kože, uključujući i osetljivu. Deluje nežno, hidrira kožu, a u nekim slučajevima smanjuje i pojavu akni. To je zato što deluje protivupalno, deluje na kontrolu proizvodnju ulja i uravnotežava nivo sebuma.

Ulje sadrži esencijalne kiseline

Arganovo ulje sadrži visok nivo vitamina E, ali i esencijalnih masnih kiselina – oleinske i linolne kiseline. To su ključni sastojci koji deluju na vlaženje suve kože, dok omega masne kiseline popravljaju ćelijske membrane, zauzvrat, promovišući elastičnost i jaču barijeru na koži. Argan je takođe obložen karotenoidima koji dokazano leče i popravljaju kožu, sprečavajući iritaciju i štiteći od daljeg UV oštećenja.

Može se naneti pre hidratantne kreme

Kaže se da visoki nivoi oleinske kiseline poboljšavaju propusnost kože, omogućavajući drugim sastojcima da prodiru dublje u dermis. Pokušajte da koristite jednu do dve kapi uredno pre hidratantnog sredstva. Takođe ćete pronaći mnoge formule za negu kože – uključujući i serume – sadrže argan, tako da nećete morati da dodajete previše novih koraka u svoj režim.

Idealno je za kosu

Od arganovog ulja nema koristi samo koža. Arganovo ulje može poboljšati stanje vaše kose, a istovremeno neguje vlasište. Pokušajte da stavite dve do tri kapi na dlanove i nanesete od korena do krajeva – bilo koji višak može se masirati u vlasište. Odličan je za sve tipove kose, ali deluje posebno dobro na suvoj kosi čineći je elastičnijom i manje sklonom lomljenju. Stručnjaci veruju da formula bogata antioksidantima može sprečiti da boja kose izgubi pigment prerano – dobro je probati.

Neće začepiti vaše pore

Suprotno uvreženom mišljenju, arganovo ulje ima mali rizik kada je reč o komedogenu – proizvodu koji začepljuje pore. Studije pokazuju da zapravo smanjuje proizvodnju ulja.

Kvalitet može da se razlikuje

Kada kupujete čisto arganovo ulje, obavezno mudro izaberite. Držite se visokokvalitetnih proizvoda, jer metoda prerade i prečišćavanja ulja može izmeniti njegovu efikasnost. Hladno presovano je poželjno jer ono čuva korisne lipide.

/sheerluxe.com