LEPOTA / Nega kože

Nega kože

Moćan saveznik: Evo zašto bi arganovo ulje trebalo da koristite i na koži

Arganovo ulje, koje nam dolazi direktno iz Maroka, postalo je omiljeno kod poznatih ličnosti i ljubitelja beauty preparata u rutini nege kose – kako u čistom obliku tako i u kozmetičkim formulacijama. Iako njegove prednosti za kožu nisu toliko poznate, to je dragocena komponenta, koja nudi hidratantne, antioksidativne i antiinflamatorne prednosti.

Predstavljamo vam njegove benefite i način kako da ga uvrstitie u svoju beauty rutinu.

Šta je arganovo ulje?

Arganovo ulje je prirodni proizvod koji nastaje usled pritiska ekstrahovanih badema i arganovog oraha – biljke dostupne samo u južnom Maroku. Ulje sadrži karotenoide, polifenole, ferulnu kiselinu, skvalen, steroide i vitamin E koji su moćni antioksidansi.

Benefiti

Arganovo ulje ima antioksidativna, antiinflamatorna, antiseptička, fungicidna i hidratantna svojstva. U svom sastavu ima skvalen – hidratantnu komponentu, koja ima najveću sposobnost prodiranja u kožu jer je veoma slična prirodnim uljima kože. Naša koža se sastoji od prirodnih ulja i skvalen predstavlja 25 posto njenog sastava. Arganovo ulje deluje tako što oponaša ljudske steroide kako bi se obnovila funkcija transepidermalne barijere.

Ko treba da koristi arganovo ulje?

Arganovo ulje je pogodno za sve tipove kože. Međutim, osobe sa masnom kožom treba da budu opreznije i da nanose malo proizvoda, jer se dobro razmazuje, a višak ulja može da zapuši pore. Proizvod je pogodniji za one sa dehidracijom, suvoćom, psorijazom, borama, strijama ili aknama.

Kako koristiti arganovo ulje na koži?

Arganovo ulje se može koristiti na dva načina: ili kao čisto ulje, u svom prirodnom obliku koje se može naneti direktno na kožu ili kosu, ili u kozmetičkim formulacijama u kojima je njegova koncentracija niža, u rasponu od oko dva do 10 procenata.

U čistom obliku, nekoliko kapi – oko pet, dovoljno je da se nanese na celo lice. Pošto je veoma koncentrisan, nanošenje se može raditi svaka tri dana. U kozmetičkim oblicima, prodiranje i upijanje ulja je olakšano, posebno za kožu sklonu aknama.

 

Foto: Pexels, Instagram

Priredila: T.M.