Može li SPF krema sprečiti proizvodnju vitamina D?

Da biste zaštitili svoju kožu od štetnih uticaja sunčeve svetlosti, svakodnevno morate da koristite SPF proizvode. Svi ovo znaju ali mnogi i dalje zanemaruju ovo važno pravilo. Često nam se čini da će nedostatak SPF zaštite pomoći da se brzo dobije bronzani ten i dobije se maksimalna doza vitamina D, posebno u prvim sunčanim danima nakon hladne zime i iscrpljujuće samoizolacije u kući.

Da li je to zapravo tako, zašto nam treba vitamin D?

Najvažniji razlog zašto našem telu treba vitamin „sunca“ je zdravlje kostiju. Održava nivo kalcijuma i fosfata u krvi, a takođe pospešuje prodiranje korisnih elemenata u tragovima u kosti i jača koštano tkivo. Međutim, ovo nije jedino korisno svojstvo vitamina D – on takođe podržava funkcionisanje mozga, srca i imunološkog sistema. Dejstvo mu se proteže na najvažnije organe, pa je vitamin D neophodan za zdravlje organizma u celini. Još jedan nevidljivi bonus – „sunčani“ vitamin utiče na naše mentalno zdravlje, pomaže u poboljšanju blagostanja i raspoloženja. Njegov nedostatak u organizmu povezan je sa sezonskom depresijom i niskim sadržajem serotonina – „hormona sreće“.

Kako deficit vitamina D utiče na organizam?

Vitamin D se proizvodi pod uticajem sunčeve svetlosti. Ove godine situacija je još gora – proveli smo dva dugačka meseca u režimu samoizolacije, a aktivnost na svežem vazduhu bila je nekoliko puta manja nego inače, pa mnogi sada pate od nedostatka vitamina D. Njegov deficit se manifestuje u blagim oblicima depresije, umora i smanjenog imuniteta.

Nizak nivo vitamina D takođe utiče na kožu – ekcemi i rozaceja mogu se pogoršati. Uz ozbiljan nedostatak, primećuju se i slabost mišića i grčevi.

Kako povećati nivo vitamina D?

Glavni i najbolji izvor vitamina, kao što smo rekli, su sunčevi zraci, ali to nije jedini način da se telo zasiti korisnim vitaminom. Može se dobiti i iz hrane – najveća količina vitamina D nalazi se u ribi, jetri bakalara, mleku i jajima. Drugi način da nadoknadite nedostatak je vitaminski dodatak. Stručnjaci preporučuju njihovo konzumiranje svakodnevno, posebno u oblačnoj sezoni, kada na telo najviše utiče nedostatak sunca.

Kako SPF proizvodi utiču na proizvodnju vitamina D?

Kada smo izloženi ultraljubičastim zracima naše telo počinje da proizvodi vitamin D. Ti isti zraci su odgovorni za pojavu opekotina od sunca i, kao što znate, SPF ih blokira – dakle, teoretski, količina proizvedenog vitamina D je smanjena. Međutim, ne brinite zbog toga – mnogi od nas retko koriste kreme sa SPF-om ili je ne nanose na sva izložena područja tela, tako da se vitamin D i dalje proizvodi. SPF će postati prava prepreka proizvodnji vitamina D samo ako kremu nanesete sa najvišom mogućom zaštitom u debelom sloju i obnavljate je svaka dva sata.

Zapravo, nedostatak minimalne SPF zaštite može naneti još više štete vašem telu i koži: opekotine od sunca, crvenilo, pigmentacija i znakovi preranog starenja. Da biste dobili vitamin D, dovoljno je da provedete na suncu 15 do 60 minuta, u zavisnosti od tipa vaše kože – što je tamnija koža, duže vam je potrebno da se sunčate. Nakon tog vremena, telo prestaje aktivno da proizvodi vitamin D, tako da ne treba satima ležati na suncu bez kvalitetne SPF zaštite da biste održali zdravu kožu.