Ne zanemarujte! Anti-age nega preko je potrebna i koži na rukama

Po prirodi stvari, najveći fokus pri nezi stavljamo na kožu lica, kako bismo je održali što duže mladolikom. No, u tom procesu često zaboravljamo na kožu vrata i ruku, koje i te kako odaju naše godine – ukoliko im ne posvetimo isto toliko pažnje.

Ruke su uvek izložene štetnim spoljnim uticajima. Voda, sapun, deterdženti i sredstva za čišćenje, te vetar, hladnoća, a i sunce, kao i manikir pod UV lampom – faktori su koji svakodnevno oštećuju ionako tanku kožu na našim rukama, trajno umanjujući proizvodnju kolagena, ostavljajući hiperpigmentaciju, staračke pege, atrofiju mišića, vidljivije vene i grubost.

Šta nam je činiti?

Kreme za ruke

Izbegavajte pranje ruku sapunima koji isušuju kožu, a nakon svakog pranja nanesite kremu za ruke shodno vašem tipu kože. Noću možete priključiti i kremu sa retinolom. Nakon 30. godine uzmite u obziri anti-age kreme koje deluju na smanjenje pigmentacijskih mrlja.

Piling

Poput lica, i rukama je potreban piling kako bi se na ovaj način otklonile odumrle ćelije kože. Nežnim kružnim pokretima odradite piling a potom isperite mlakom vodom. Birajte onaj sa finim zrncima semenki, peska, badema ili kajsije, dok iz kuhinje jednostavno možete upotrebiti brašno, šećer, so ili začine. Preparati kao što su mleka i kreme dobre su za suvu kožu, dok su gelovi više za masnu i mešovitu.

Tretmani

Profesionalni tretmani za podmlađivanje kože ruku sve više su popularni i na našim prostorima. Među poznatijim su IPL laserski tretmani. Ovi tretmani intenzivnije podstiču proizvodnju kolagena, te nakon procedure potrebna je posebna nega ruku nekoliko dana.

Među popularnim tretmanima izdvojio se i PRP, poznat po podmlađivanju sopstvenom krvlju. Na ovaj način stimulišu se matične ćelije koje pomažu u stvaranju novog kolagena i jačanju krvnih žila, kao i obnovi oštećene kože i poništavanju znakova starenja.

Ipak, najbolji savet koji vam možemo dati jeste: tretirajte svoje ruke i vrat, onako kako tretirate svoje lice. Dobre navike na zahtevaju puno vremena a donose dobre rezultate.

Foto: Pexels

Priredila: t.M.