Nevidljivi, ali važni čuvari našeg zdravlja

  • Da li ste znali da koža ima svog zaštitnika, koji je pritom specifičan za svaku osobu? Reč je o mikrobiomu, koji teži i do 1,5 kilograma i sadrži 100 milijardi mikroorganizama.
     
  • Važno je održati ravnotežu mikrobioma za održavanje dobrog stanja kože, a u tome pomaže upotreba proizvoda koji sadrže prebiotike poput Lipikar proizvoda brenda La Roche-Posay, koje preporučuje i Kristina Radenković, poznato TV lice i ambasador brenda, budući da su njenoj kćerki Tari pomogli u borbi sa atopijom.

Iako nismo uvek zadovoljni izgledom naše kože, moramo imati u vidu koliko je naša koža ustvari jedinstvena i posvetiti joj dovoljno pažnje i adekvatnu negu. Ona je naš najveći organ, prostire se na površini od 1,7m2 i čini 18 odsto naše telesne težine. Takođe, održava unutrašnju temperaturu, štiti nas od štetnih bakterija, povreda, alergena… Važno je znati, da bi koža obavljala uspešno sve ove uloge, značajnu ulogu ima mikrobiom – njen zaštitnik.

Doc. dr Dušan Škiljević, specijalista dermatovenerologije objašnjava da pojam mikrobioma označava mikroorganizme, ali i delove njihovog genetskog materijala koji može da se nađe na koži, kao i uslove sredine – kože na kojoj obitavaju. Mikroorganizmi se mogu naći na površini kože, u folikulima dlaka, kao i dublje u dermisu. „Mikrobiom je važan deo kožne barijere koji ne dozvoljava patogenim mikroorganizmima da se nasele i razmnože na koži. Nadalje, delovi mikrobioma međusobno komuniciraju u održavanju ove odbrane, ali komuniciraju i sa imunskim sistemom kože, čineći ga čvršćim i sposobnijim da prepozna različite agense koji ga napadaju“, dodaje dr Škiljević.

Mikrobiom – #kožniID

Mikrobiom teži i do 1,5 kilograma, sadrži 100 milijardi mikroorganizama, a njegovu jedinstvenost možemo uporediti sa genomom ili otiskom prsta – čak ni blizancima mikrobiom nije isti! On je naš svojevrsni #kožniID!

Sastav i struktura mikrobioma zavisi od same osobe, uzrasta, da li je zdrav ili bolestan, kao i od samog mesta na koži. Na primer, interesantno je da je mikrobiom podlaktice među potpuno različitim ljudima vrlo sličan, a značajno se razlikuju mikrobiom podlaktice i pazuha kod iste osobe!

Dakle, mikrobiom je moguće oštetiti, prvo nepravilnom negom kože i izlaganjem kože nepovoljnom dejstvu različitih zagađivača, a dodatno ne treba zaboraviti i da obolela koža ima različit mikrobiom i da sam proces zapaljenja može uticati na sastav mikrobioma te regije.

MIKROBIOM #DERMCLASS

La Roche-Posay je organizovao MIKROBIOM #DERMCLASS na kome je specijalista dermatovenerologije, doc. dr Dušan Škiljević govorio o najnovijim otkrićima na području mikrobioma i važnosti njegove zaštite.

Događaju su prisustvovali brojni novinari, ljubitelji brenda kao i mnoge uticajne dame među kojima su i TV lica Kristina Radenković i Marija Veljković, Aida Đedović, influenseri Sara Oster Rokvić, Milan Maglov, Strahinja Ćalović, Milena Kostić, šminkerke Brana Kostić i Nena Ilić, i drugi.

Ovom prilikom predstavljeni su Lipikar Baume AP+M proizvodi, čija nova formula vraća mikrobiom u ravnotežu. Dr Škiljević je naveo da „ravnoteža mikrobioma dovodi do dugotrajnih faza bez zapaljenja, što je pacijentima i najvažnije“, i zaključio da je važna upotreba nove generacije proizvoda koji održavaju povoljnu strukturu mikrobioma, a koji sadrže nežive ekstrakte nepatogenih bakterija – prebiotike.

Kakav je mikrobiom kod osoba koje pate od atopijskog dermatitisa?

Ono što je izuzetno važno za zdravlje naše kože jeste ravnoteža mikrobioma. Istraživanja koja se sprovode već 25 godina od strane stručnjaka brenda La Roche-Posay pokazuju kako (ne)ravnoteža utiče na zdravlje kože. kožnih Kod različitih oboljenja kao što su pojava ekcema, atopijski dermatitis, seboreični  dermatitis, psorijaza, akne i brojni drugi, između ostalog, došlo je do neravnoteže mikrobioma.

Na pitanje šta je osnovna razlika između mikrobioma zdrave osobe i osobe koja pati od atopijskog dermatitisa, dr. Škiljević kaže da je to u staphylococcus aureus, tj. zlatnom stafilokoku. „Osobe koje imaju atopijski dermatitis imaju suvu kožu koja svrbi i peče, a onda se na takvom terenu povremeno, češće ili ređe javljaju napadi zapaljenja u određenim zonama. Za atopijski dermatitis karakteristično je da se zapaljenja, nakon nekog vremena, fiksiraju u tačno određenim zonama, tako da čak i deca i roditelji znaju gde će im se prvo pojaviti zapaljenje. To je jako važno jer onda možemo i preventivno da delujemo kako bi mikrobiom vratili u ravnotežu u toj zoni, da ne bi dolazilo do prevlasti stafilokoka i do novih naleta zapaljenja“, objašnjava dr Škiljević.

Ojačajte svoj mikrobiom uz La Roche-Posay proizvode

Kako bismo ojačali mikrobiom, preporučuju se zdrava ishrana i navike, ali i adekvatna nega kože, korišćenjem proizvoda koji održavaju ravnotežu mikrobioma, a sadrže prebiotike i čija pH vrednost odgovara koži, kakvi su proizvodi Lipikar linije brenda La Roche-Posay.

Kristina Radenković, TV lice i ambasador brenda, ističe da je upravo Lipikar linija pomogla njenoj trogodišnjoj kćerki Tari u borbi sa atopijom: „Tari je ustanovljen atopijski dermatitis sa tri meseca, dobila je bila osip po celom telu, zatim i ranice ispod brade, osip u pelenskoj regiji, i tada nam je pedijatar preporučio Lipikar AP+ Baume. Od tada ga uvek imamo kod kuće. I dan danas, čim primetimo neku promenu na koži mažemo je ovim proizvodom“, a kako ovi proizvodi bebama pružaju sigurnu negu od prvog dana života, ova od skoro mama tromesečnog Rogana kaže da i za sina koriste Lipikar negu posle kupanja.

Svi Lipikar AP+ proizvodi La Roche-Posay brenda su hipoalergeni, bez mirisa, i dermatološki i alergološki ispitani pod nadzorom pedijatra. Iza ove linije stoji Aqua Posae Filiformis, ekskluzivni patentirani aktivni sastojak koji je razvijen u La Roche-Posay laboratoriji i koji pomaže kod ravnoteže mikrobioma.

Novitet linije je nova formula Lipikar Baume AP+M, koji smanjuje učestalost pojave jake suvoće kože i pomaže u obnovi kožne barijere. Jedinstvena formula ovog proizvoda poboljšana je sa sastojkom mikroresyl koji pomaže da se mikrobiom vrati u ravnotežu. Lipikar Baume AP+M ima trostruko dejstvo – trenutno umiruje nadraženu kožu, proređuju se periodi pojavljivanja izrazite suvoće i češanja. Preporuka je da se koristi dva puta dnevno, ujutru i uveče. Namenjen je bebama, deci, kao i odraslima sa veoma suvom kožom sa atopijskom tendencijom.

Dodatne informacije o mikrobiomu i proizvodima brenda možete pronaći na La Roche-Posay sajtu.

Lipikar Baume AP+M 200 ml: 2.032 dinara

Lipikar Baume AP+M 400 ml: 2.653 dinara