LEPOTA / Nega kože

Nega kože

Zašto dermatolozi žele da koristite nijacinamid?

Ukoliko ste makar i povremeno na društvenim mrežama, sigurno ste primetili da pojedini trendovi s vremena na vreme ukradu svu pažnju. Trenutno, u fokusu je nijacinamid koji, iako nije nikakva novina u beauty svetu, naprasno počinje da nastanjuje police u kupatilu žena (i muškaraca!) širom sveta, dok istovremeno, zbog potražnje, nestaje iz prodaje! Da li je do “hajpa” ili je do stvarnog efekta koji ima na kožu, ovaj sastojak sve više i više ljudi želi da uključi u svoju rutinu, a ako to i sami želite, evo šta sve treba da znate.

Ukratko o nijacinamidu

Vrsta sastojka – posvetljivač

Glavni benefiti – posvetljivanje kože, prevencija prevremenog starenja, redukovanje akni

Ko može da ga koristi – generalno, svi koji žele da posvetle ten i učine kožu mladolikom

Koliko često bi trebalo da se koristi – slobodno ga možete koristiti i ujutru i uveče

Sa kojim sastojcima se slaže – kada koristite vitamin B3, dobro je kombinovati ga sa drugim stabilnim i moćnim antioksidansima (kao što su, na primer: zeleni čaj, kvercetin i tokoferol)

Sa kojim sastojcima se ne slaže – vitamin B3 se slaže sa svim sastojcima

Šta je nijacinamid?

Kao što ste već zaključili, kada govorimo o nijacinamidu, zapravo govorimo o vitaminu B3 i to njegovom specifičnom obliku, nikotinamidu. Zanimljivo je da je reč o vitaminu koji naše telo prirodno ne proizvodi, te ga možemo uneti kroz ishranu ili ga primeniti direktno na kožu, kroz razne proizvode za negu (umivalice, serume, kreme, tonike). Može se, dakle, koristiti i ujutru i uveče, nakon čišćenja lica blagom umivalicom. 

Koji su benefiti nijacinamida?

Za početak, ovaj sastojak pomaže u obnavljanju ćelijskog DNK čime doprinosi mladolikom izgledu kože i popravljanju oštećenja koja su na koži nastala usled izlaganja suncu. Tu je i funkcija ujednačavanja i posvetljivanja tena te smanjivanje flekica i crvenila, zatim, tu su i benefiti kao što su sačuvana hidratacija, jača kožna barijera i poboljšana sinteza zdravih masti koje su ključne za blistavu kožu. 

Nijacinamid se naročito preporučuje osobama sa osetljivom i kožom koja je sklona stanjima kao što su rozacea ili ekcem, kao i osobama čija je koža sklona aknama i bubuljicama. 

Postoje li neželjeni efekti?

Nijacinamid je moćan sastojak i za hidrataciju i za posvetljivanje kože, ali kada se koristi u visokim koncentracijama, može izazvati iritaciju kože. Stoga se preporučuje korišćenje niske koncentracije (1-2 procenta) vitamina B3 u formulaciji. Dakle, nemojte preterivati, kako ne bi došlo do crvenila ili (još gore) dermatitisa.

Ukoliko niste sigurni kako će vaša koža reagovati na uvođenje ovog sastojka u svakodnevnu rutinu, posavetujte se sa svojim dermatologom koji će vam pomoći da pronađete adekvatan proizvod sa nijacinamidom za sebe. 

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić