Opekotine od sunca dešavaju se i najboljima – evo kako da ih tretirate

Još jedna u nizu šala u vezi sa razlikom između dvadesetih i tridesetih tiče se upravo sunčanja – dok smo u dvadesetim, ceo dan provodimo na suncu, bez zaštitnog faktora na koži, maksimalno uživajući u suncu koje “prži” našu kožu. U tridesetim, pak, shvatamo da je sunce broj jedan neprijatelj za našu kožu i prevremeno starenje zaista nije najgore što može da se desi kada se ne štitimo od lošeg zračenja, te je i SPF50 slab u odnosu na našu želju da ne izgorimo, oštetimo kožu ili pak izazovemo neko oboljenje samo zato što smo bili nemarni.

Istina je da, koliko god se štititli, i najboljima se dešava da omanu (uostalom, kao i za sve u životu). Slučajno zaspite na suncu ili pak budete u situaciji da ne možete da obnovite sloj kreme i bolno crvenilo se očas posla javi. Pritom, kada kažemo bolno, stvarno mislimo bolno – što su opekotine gore, to nam je teže da nosimo bilo kakvu garderobu, pa čak i noću spavamo kako valja. Užasno.

Da li su sva oštećenja kože od sunca trajna i opasna?

Znate kako sve SPF kreme komuniciraju zaštitu od UVA i UVB zraka? E pa, UVA zraci stvaraju “manja” oštećenja koja je moguće tretirati. Ovde mislimo na hiperpigmentaciju, suvu kožu, vidljivost pora i finih linija, neujednačen ten i sl. Ovakve probleme mahom možete rešiti adekvatnom negom, s tim što treba imati u vidu da, što su oštećenja veća i ozbiljnija, to će vam trebati više proizvoda, a možda i određenih tretmana.

UVB zraci su oni kojih se naročito treba čuvati, iako prodiru samo do gornjih slojeva kože – UVB zraci čine da izgorimo, a kroz opekotine koje mogu da budu tako ozbiljne da se manifestuju kao plikovi, oštećuju DNK i tako povećavaju rizik od raka kože. 

Kako tretirati opekotine od sunca?

Pre svega, najpametnija stvar koju možete uraditi jeste da opekotine od sunca jednostavno sprečite. Jer, znamo, bolje je sprečiti nego lečiti. Ovo bi značilo da nosite adekvatnu garderobu koja će pokrivati, a samim tim i štititi kožu i da koristite minimum SPF30 koji ćete redovno nanositi. Dobra ideja je da, makar kada je o licu reč, ispod SPF kreme nanesete serum sa vitaminom C kako biste pospešili zaštitu. 

Kremu za sunčanje treba obilno naneti ujutru na sva mesta izložena suncu i obnavljati je u toku dana. Kada je u pitanju lica, nakon nanošenja SPF-a kao poslednjeg koraka u jutarnjoj rutini, sačekajte 20 minuta pre nego što se našminkate. Kako biste mogli da obnovite zaštitu, a da pritom ne pokvarite šminku, koristite SPF za lice u spreju. 

Ukoliko i pored sve zaštite izgorite (što je, dakle, potpuno u redu, dešava se), evo kako da pomognete svojoj koži. 

Ohladite kožu

Kao i u slučaju bilo kojih drugih opekotina, i one od sunca treba ohladiti kako biste ublažili bol. Koristite hladne obloge, istuširajte se hladnom vodom (topla će samo pogoršati stanje i dodatno isušiti kožu) i blagim sredstvima koja ne pene i u sebi ne sadrže piling. 

Ostavite je na miru

Dakle – ne pipajte! Ako imate plikove ili je koža počela da se ljušti, jednostavno ignorišite to i ne pokušavajte da “popravite” ili ubrzate proces obnove pipkanjem, čupkanjem i sl. Kako biste sprečili dodatne iritacije, nosite prijatnu, široku odeću. 

Hidratacija, hidratacija, hidratacija

Budući da opekotine isušuju kožu i čine je dehidriranom, vraćanje vlage je ključni korak u nezi kože posle sunčanja. Pijte dosta vode i pojačajte unos voća i povrća koje je bogato vodom, a kada je reč o hidrataciji spolja, upotrebite namenske kreme posle sunčanja koje će ohladiti, umiriti i negovati kožu (bonus savet – čuvajte je u frižideru pre nanošnja). Naravno, pomoći će vam i vaš regularni, blagi losion – samo je važno da dobro hidrira i hrani kožu.

Izbegavajte sunce po svaku cenu

Na kraju, dok se vaša koža u potpunosti ne zaleči, molimo vas, izbegavajte sunce po svaku cenu. Nastavite da je štitite kremom i odećom, ali budite u hladovini ili klimatizovanoj prostoriji. Ne želite da pogoršate stanje kože, ali želite da shvatite u čemu ste pogrešili i šta sledeći put treba da uradite drugačije. 

Foto: Pexels

Priredila: I. T.