Da li kolutovi krastavca zaista pomažu otečenim kapcima?

Kosa umotana u peškir, maska na licu, kolutovi krastavca na očima – svi znamo tu scenu. Međutim, da li ste se ikada zapitali da li ovaj “beauty aksesoar” na bilo koji način doprinosi svežem izgledu očiju? Najkraće rečeno – da. A zašto i na koji način – otkrijte u nastavku. 

Zašto stavljamo kolutove krastavca na oči?

Jasno nam je da je okoloočno područje osetljivo, a samim tim sklonije iritacijama, oticanju i drugim beauty problemima. A, pre nego što su nastali svi ti silni proizvodi za negu, ljudi su morali da se dovijaju i biraju rešenje koje je najpristupačnije. Tu na scenu stupaju kolutovi krastavca!

Krastavac čini 95% vode što ga čini odličnim izvorom hidratacije, bez štetnih sastojaka koji bi mogli da iritiraju kapke i podočnjake. Ostali sastojci čak doprinose proizvodnji kolagena što znači da će vaše oči izgledati ne samo sveže i odmorno, već i mladoliko. Zbog efekta hlađenja, kolutovi krastavca pomoći će vam kod otečenosti, a sve ovo je sasvim dovoljan razlog da se krastavac nađe u mnogim proizvodima za negu. 

Još neki benefiti

Zahvaljujući antioksidantima, krastavac dakle doprinosi čišćenju kože od toksina, smiruje kožu i smanjuje oticanje. Takođe, njegovi sastojci prosvetljuju i hidriraju kožu, te krastavac slobodno možete upotrebiti za negu celog lica, a ne samo očiju.

Hidratantna svojstva kožu čine svežom, čvrstom i mladolikom – osim što su bogati vodom, krastavci takođe imaju vitamin C i folnu kiselinu koji unapređuju zdravlje kože, vitamin K koji pomaže u smanjenju tamnih krugova i umirujuća svojstva koja pomažu u lečenju opekotina od sunca i bora.

Ko treba da izbegava negu sa krastavcima?

S obzirom na to da krastavac čini 95% vode i da je, prema sastojcima, vrlo nežan, u službi nege ga mogu koristiti gotovo svi – ukoliko ste alergični, ne samo da ne biste smeli da ih jedete, već ih ne smete koristiti ni u vidu lokalnog tretmana. 

Kako koristiti krastavac za negu kože?

Uvek koristite kriške krastavca, ali imajte na umu da treba da budu dovoljno velike da pokriju obrve i gornje i donje kapke. Savet je da koristite hladan krastavac, a ne onaj na sobnoj temperaturi kako biste pospešili smanjenje otečenosti. Naravno, krastavac treba ohladiti samo nekoliko minuta i po želji ga možete oljuštiti. Praktikujte ovaj ritual ujutru nakon čišćenja lica ili neposredno pred važan događaj. Potom nastavite sa uobičajenim koracima nege. 

Zaključak – kolutovi krastavca za negu okoločnog područja od nas dobijaju maksimalan broj poena. Jednostavno, potpuno prirodno, a efikasno – šta više poželeti? Naravno, ukoliko vam se ne dopada ideja da na lice stavljate pravi krastavac, odaberite neki od proizvoda za negu sa njegovim ekstraktom. Verujemo da se nećete pokajati.

Foto: Shutterstock

Priredila: I. T.