Otkrivamo: zašto kozmetički proizvodi nakon nekog vremena nisu toliko efikasni

Šta se dešava kada osetimo da su naši proizvodi za negu kože magično prestali da funkcionišu?

Kao i sve ljubavne priče, i naša veza sa proizvodima za negu kože započinje sa najboljim izgledima. Većinu vremena to je ljubav na prvi pogled i izgleda kao nešto zaista jedinstveno. Međutim, neizbežno vreme i rutina uskraćuju iskru i ne shvatajući, naša pažnja je okrenuta drugde. I ne morate biti u vezi da biste razumeli ovaj osećaj, sve dok je vaš ormar u kupatilu pun poluupotrebljenih kozmetičkih proizvoda – koji magično više nisu toliko efikasni.

Ako osećate da proizvodi koje ste koristili neko vreme, više ne rade kao nekada, niste sami, niti to izmišljate.

Termin „žurba“ je reč kojom moramo da opišemo imunitet koji telo gradi na određeni proizvod. Njegova aktivna supstanca prestaje da bude efikasna i sve više i više doza je potrebno da bi se postigli isti rezultati. I dok se ovaj fenomen često primećuje u kremama sa steroidima, stručnjaci ističu da se to dešava i u proizvodima za negu kože, poput retinola i salicilne kiseline.

Nanošenje ovih supstanci na lice često dolazi sa upozorenjem dermatologa koji naglašavaju da ih moramo uvrstiti u svoju beauty rutinu kako bismo koži omogućili vreme za aklimatizaciju. Tolerancija koja se stvara tokom vremena upravo je zahvaljujući ovoj adaptaciji kože. Retinol radi svoj posao dajući sjaj i uklanjajući crvenilo sa kože, ali u nekom trenutku njegova efikasnost opada ne zato što nije od koristi, već zato što je koža ojačana i sada reaguje drugačije. Proizvodi koje smo koristili nisu beskorisni, oni samo održavaju stanje naše kože i to se sviđa našoj koži.

Većina nas je, međutim, nestrpljiva. Prema istraživanju sprovedenom u Ujedinjenom Kraljevstvu, 29% žena svakog meseca menja proizvode za negu kože, upravo zato što veruje da su proizvodi koje su odabrale beskorisni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sasha Mei (@sasha.mei)

Šta na ovo odgovaraju stručnjaci?

“Dobre stvari dolaze onima koji čekaju.” U proseku se naša koža menja svakih pet do šest nedelja. Sve što se desi pre toga znači da nove ćelije još nisu imale priliku da sazre, izađu na površinu i nestanu. Stoga je preporučljivo sačekati najmanje šest nedelja pre nego što promenite proizvode za negu. Što se tiče sastojaka poput retinola i peptida, stručnjaci kažu da je potrebno oko devet meseci da se vide stvarni rezultati. Koža voli doslednost, pa čak i ako osećate da proizvod ne deluje, morate mu dati vremena.

S druge strane, važno je da proizvode za negu čuvate na mestu gde ne rizikuju da izgube svoju efikasnost. Direktno izlaganje suncu je zabranjeno za njihovu formulu i shodno tome je neophodno dobro zatvaranje kako vazduh ne bi ušao. Ako, međutim, i pošto ste pokazali strpljenje i brigu u načinu skladištenja, proizvod ne deluje efikasno, onda vam možda jednostavno ne odgovara. Naša koža se menja sa godinama, hormonima, spoljnim faktorima, načinom ishrane, tako da s vremena na vreme rutinu lepote moramo prilagoditi novim potrebama. Istovremeno, imajte na umu da se neki sastojci međusobno poništavaju kada se nanose zajedno, zato nemojte kombinovati vitamin C i niacinamid.