Zašto je salicilna kiselina moćan sastojak u nezi problematične kože sklone bubuljicama?

Salicilna kiselina poboljšava strukturu i kvalitet same kože, pa je glavni sastojak brojnih krema, seruma i losiona za negu lica i tela. Veoma se uspešno bori protiv akni i ožiljaka, ali utiče i na podmlađivanje kože. 

Ako se borite sa bubuljicama ili aknama, postoji nekoliko ključnih sastojaka koje bi vaši proizvodi za rutinu nege kože trebalo da sadrže. Salicilna kiselina je jedna od njih, odnosno u samom je vrhu te liste. Ako nanesete salicilnu kiselinu na bubuljicu pre spavanja, do ujutru će biti isušena i u znatnoj meri manje primetna. Ona prodire u dublje slojeve epiderma i bori se sa nepravilnostima, zbog čega se smatra moćnim sastojkom za suzbijanje bubuljica, mitisera i akni. 

Jednom kada prodre u kožu, salicilna kiselina rastvara ostatke kože koji začepljuju pore, deluje antiinflamatorno i pomaže da se upalni proces eliminiše.

5 glavnih benefita salicilne kiseline

  • Čisti višak sebuma iz pora
  • Sprečava razvoj bakterija koje uzrokuju akne
  • Vrši prevenciju pojave akni i mitisera
  • Uklanja mrtve ćelije sa površinskog sloja kože
  • Umiruje upalne procese na licu

Sebum koji koža prirodno proizvodi i bakterije koje mogu začepiti pore dovode do stvarnja upalnih procesa. Salicilna kiselina ovaj proces sprečava i na taj način smanjuje verovatnoću da akne nastanu. To znači da je potrebno da se koristi preventivno, a ne samo kada problem na koži već postoji. 

KAKO UKLJUČITI SALICILNU KISELINU U RUTINU NEGE – Ukoliko ste odlučili da uključite novi proizvod na bazi salicilne kiseline u svoju rutinu, počnite polako. Koristite ga svaki drugi dan (u upola manjoj količini nego što se preporučuje). Kada se uverite da vam prija, proizvod sa salicilnom kiselinom upotrebljavajte svaki dan. Nanosite ga isključivo na problematične delove, nikako na celu površinu kože.

DA LISE SALICILNA KISELINA MOŽE KORISTITI SVAKI DAN – Može, ukoliko prija vašoj koži i koristi prema uputstvu. Upravo iz toga razloga, preporuka je da se počne upotreba svaki drugi dan i to u manjoj količini.

Da LI SE MOŽE KORISTITI SA VITAMINOM – Kada dodajete novi sastojak u svoju rutinu za negu kože, važno je da razmotrite kako on stupa u interakciju sa aktivnim sastojcima koji su već prisutni u vašoj rutini. Na sreću, salicilna kiselina i vitamin C mogu se koristiti zajedno, ali bitno je da poštujete redosled.

Možete da koristite, na primer, sredstvo za čišćenje na bazi salicilne kiseline da očistite kožu, posebno ako ste skloni aknama, a zatim lokalni vitamin C kao antioksidans, u vidu seruma. Vitamin C može pomoći u osvetljavanju kože i smanjenju tamnih mrlja, uključujući hiperpigmentaciju (fleke od akni i bubuljica), tako da se ova dva sastojka prirodno uklapaju u rutinu nege kože za osobe sklone aknama.

Foto: Pexels