Šta da radite ako dobijete opekotine od sunca

Glavna pravila!

Svi znamo da je potrebno sunčati se u ograničenim intervalima i obavezno koristiti SPF kreme svaki put kada idemo na plažu ili samo u šetnju pod žarkim suncem.

Ali, nažalost, ponekad zanemarimo ta važna pravila i, logično, dobijemo tužan rezultat – opekotine od sunca. Koža postaje crvena, a u najtežim slučajevima se pojavljuju plikovi, svrab, slabost, pa čak i glavobolja. U takvim trenucima, koži je potrebna posebna nega, što će pomoći da se nosi sa ozledama zadobijenim od sunca. Čim osetite peckanje, odmah pređite u hlad ili pokrite oštećeno područje kože odećom. Da biste usporili razvoj upalnog procesa, ohladite kožu hladnim oblogom: to može biti peškir navlažen slatkom vodom, gel sa aloja verom (ili sokom same biljke) ili bilo koji losion za hlađenje (što je najvažnije – ne na bazi alkohola).

Na izgorelo područje nanesite kremu s pantenolom, ekstraktom aloje ili bilo kojom drugom smirujućom komponentom da biste navlažili kožu.

Bolje je odbiti kreme na bazi ulja – one ​​će stvoriti masni film na koži koji neće dozvoliti da vlaga ispari i povećaće upalu (isto se odnosi i na poznati narodni lek – pavlaku).

Nakon sunčanja, telo pati od dehidracije, pa morate piti više tečnosti: vode ili zelenog čaja. To će ubrzati regeneraciju tkiva i očistiti telo od toksina.

Ne nosite usku odeću nakon opekotina: tkanina će iritirati oštećenu kožu i može izazvati sekundarnu infekciju. Najbolje rešenje za period lečenja biće haljine od prirodnih tkanina koje će koži omogućiti da diše – na primer, pamuk ili lan.

Do potpunog oporavka izbegavajte direktnu sunčevu svetlost.

Ako treba da izađete obavezno nanesite kremu za sunčanje (ne na hemijskoj osnovi) i ažurirajte je svaka 2 sata.

Najčešća greška je piling kože. Ako obično piling omogućava da se rešite problema sa kožom, onda će u slučaju opekotine samo pogoršati situaciju i naneti još veću štetu povređenoj koži. Ne upotrebljavajte proizvode za piling jer kiseline, mirisi, lidokain i benzokain u sastavu – mogu izazvati iritaciju.

Odstranjivanje kože se takođe ne preporučuje, jer će to samo usporiti proces oporavka. Da biste se brzo rešili neprijatnog pilinga, češće navlažite kožu kremom sa pantenolom i antioksidansima (vitamin C ili E).

Ne koristite proizvode za šminku. Da, osoba sa opekotinama od sunca ne izgleda baš privlačno, ali treba sačekati ovaj trenutak bez intervencije kozmetičkih proizvoda. Puderi ili BB kreme mogu povećati upalu i izazvati alergijsku reakciju, koža će izgledati još gore, a na oporavak ćete čekati dugo vremena. Ako se stanje pogorša, a na koži se pojave osip ili plikovi, obavezno se obratite lekaru.