Zagađen vazduh i starenje kože povezaniji su nego što mislite

Iako se poslednjih godina Beograd često nalazi na listi gradova koji imaju najzagađeniji vazduh na svetu, ovo je rastući problem u celom svetu. Umesto da razmišlja o tome kako da poboljša uslove života, moderan čovek ih neprestano pogoršava.

Zbog zagađenosti vazduha ne stradaju samo pluća, već svi organi, a prva na udaru je koža.

Kako zagađenost vazduha utiče na kožu?  

Verovali ili ne, zagađenost vazduha šteti koži u istoj meri kao I UV zraci, pa imajte to na umu kada nanosite kremu sa zaštitnom SPF oznakom. Čestice iz nečistog vazduha, baš kao I sunčevi zraci, mogu na koži da naprave fine linije, bore I tamne mrlje.

Konstantno izlaganje zagađivačima kao što su hemikalije koje se oslobađaju sagorevanjem uglja, benzina, smeća i duvana, zatim isparljiva organska jedinjenja, slabe odbrambeni štit kože i utiču na pojavu upalnih procesa, akni i oboljenja kao što je, recimo, psorijaza.

Sve to dovodi do ubrzanog starenja kože, ali dobra vest je da sve to možete da sprečite. Učinite to u tri koraka.

Čišćenje

Čistite kožu ujutru i uveče – nežnim sredstvom za pranje lica i koristite pritom neki alat, kao što su, na primer, četka, spužvica, malo grublja tkanina, aparat za čišćenje. Jednom nedeljno radite piling, kako biste uklonili mrtve ćelije koje se talože na površini kože. Dubinsko čišćenje lica u salonu, praktikujte na svakih šest meseci.

Hranljiva krema

Koristite kremu koja jača zaštitnu barijeru kože ili onu koja će na licu napraviti fini film, odnosno barijeru između kože i spoljašnje sredine. Pred spavanje nanesite onu za regeneraciju, koja će da neutrališe uticaje lošeg vazduha. Sada na tržištu već ima krema koje su specijalizovane za saniranje štetnih uticaja zagađenog vazduha i onih koje štite, a imaju ih svi brendovi specijalizovani za negu lica.

Stavljajte serume

Ne preskačite specijalizovane serume koji štite od zagađenja ili one koji sadrže antioksidanse, kao što su serumi sa vitaminom C ili sa niacinamidom. Kreme i serume nanosite na čisto lice – kada se umijete pred spavanje i ujutru pre nego što izađete iz kuće.

Tekst: J. M.

Fotografija: Profimedia