Zasluženo na tronu ili ne: Da li je maslinovo ulje korisno za vašu kožu?

Ova dragocena tečnost ima mnoge blagodeti u našoj ishrani, ali da su njena svojstva odgovarajuća za upotrebu na našoj koži?

Poznato je već da maslinovo ulje, neizostavan deo svake kuhinje, može učiniti čuda I van nje: u nezi vaše kože, kose I noktiju. Maslinovo ulje samo po sebi je gusto i teško te je prva pretpostavka da će biti premasno I posledično zatvoriti pore na licu ili izazvati upale. Odgovor smo potražili kod eksperta, u ovom slučaju: dermatologa.

 

Da li jedan od naših omiljenih sastojaka za kuvanje može biti jednako koristan kada je u pitanju nega lica?

 

Uprkos svom mogućem negativnom uticaju na pore, maslinovo ulje ima svoje prednosti: prirodno je bogato skvalenom, uljem koje oponaša prirodni sebum vaše kože te će vašu kožnu barijeru ostaviti posebno glatkom i mekom. Takođe je bogato antioksidantima koji naporno rade u borbi protiv loših spoljašnjih uticaja na kožu.

 

S druge strane, maslinovo ulje ipak ostaje samo – maslinovo ulje. Očekivano, ono će posedovati dobra svojstva poput drugih ulja namenjenih upravo za negu lica koja će zaključati vlagu I pružiti dodatnu hidrataciju, ali na tržištu postoji mnogo drugih proizvoda koji su efikasniji u hidrataciji – a zapravo su namenjeni da se nađu na vašoj koži.

Osim toga, gore navedene hidratantne prednosti maslinovog ulja možda čak i neće biti potrebne. „Svi imamo žlezde koje već proizvode prirodna ulja na koži“, kaže dermatolog dr Mona Gohara, pomoćnica kliničkog profesora na Univerzitetu Jejl. “Vašem licu zaista nije potreban dodatni skvalen – ili barem ne u toliko malim količinama koje biste pronašli u maslinovom ulju.”

Foto: Shutterstock, Instagram

Priredila: Natalija Knežević