Zašto je Q10 čudotvorni enzim

Koenzim Q10 je od vitalnog značaja za održavanje dobrog zdravlja, jer on stvara energiju potrebnu svakom organu, tkivu i ćeliji u telu. Najprisutniji je sastojak u kozmetici, što ne čudi budući na njegova blagotvorna svojstva na organizam. Kao antioksidant, zaslužan je za usporavanje biološkog časovnika, kako unutar tela, tako i na koži. Smanjujući okisdativni stres, on sprečava upalne procese, štiti od oštećenja lipida u ćelijskoj membrani i pospešuje gradnju kolagena. Ali ne samo da koenzim Q10 deluje kao antioksidant, već pospešuje i rad drugih antioksidanata, kao što su vitamini C i E, koji su neophodni za zdravu i lepu kožu. Neophodan je svakoj ćeliji ljudskog tela za stvaranje energije. Opadanjem njegovog nivoa u organizmu slabi imunitet, a posledica je ubrzano starenje organizma. Maksimalnu koncentraciju koenzima Q10 imamo do dvadeset treće godine, a posle trideset pete njegov nivo počinje da opada. Većina, nakon četrdesete godine ima ga 30% manje i kako starimo još se smanjuje. S obzirom na to da se koenzim Q10 u visokim koncentracijama nalazi u ćelijama srčanog mišića, njegov manjak povezuje se s kardiovaskularnim problemima. 

Koenzim Q10 je prisutan u celom našem telu, posebno u koži. Značajan je i za unutrašnju i spoljašnju lepotu, a organizam ga dobija na dva načina. Njega može da sintetizuje sam organizam ili da se dobije iz hrane koju konzumiramo. Dok smo mladi situacija sa ovim koenzimom je u savršenom redu, međutim njegov nedostatak pojavljuje se kako nam se godine množe. 

Verovatno se primetili da vam se pojavljuju sitne plitke bore oko očiju, kada se mrštite ili smejete, što doživljavate alarmantno. Nema razloga za brigu. Prva stvar koju treba da učinite za sebe je da se zaštitite od preteranog izlaganja sunčevoj svetlosti. Osim što izaziva prerano starenje kože, opekotine i alergije, preterano sunčanje razlaže i koenzim Q10, što se odražava na elastičnost i zategnutost. Koža se opušta, pojavljuju se bore i tamne mrlje na licu i razne vrste hiperpigmentacija. Ali na sreću, koža se obnavlja. Da bi ovaj proces mogao pravilno da funkcioniše, važan je koenzim Q10. Neophodno je u rutinu nege uvrstiti preparate koji ga sadrže, a za blagodat celog organizma i suplementi su dobrodošli. Najvažniji benefiti koenzima Q10: 

VRAĆA ENERGIJU KOŽI

Njegova primena putem kozmetičkih proizvoda pomaže svežem izgledu lica, u čemu obnavljanje ćelija igra veliku ulogu, jer podstiče proizvodnju kolagena, koji je odgovoran za elastičnost kože. 

IZJEDNAČAVA TON KOŽE

Koenzim Q10 deluje tako što blokira tirozinazu, koja pomaže u stvaranju melanina, što znači da pomaže u posvetljavanju tena i sprečava tamne mrlje na koži. 

ELIMINIŠE SLOBODNE RADIKALE

Pomaže ćelijama da uklone razne nadražujuće sastojke sa kože. Neutralizacija slobodnih radikala i njihovih štetnih efekata posao je koji dobro obavlja koenzim Q10. Mnoga istraživanja su pokazala da kozmetika koja ga sadrži ne samo da pruža zaštitu, već vremenom i smanjuje bore. 

STIMULIŠE AKTIVNOSTI KOŽE 

Neaktivne ćelije kože sporije se aktiviraju i sporije  oslobađaju toksina. Kao rezultat, koža postaje suva, dosadna, opušta se i stvaraju se bore. Koenzim Q10 aktivira ćelije kože, i njegovom upotrebom brzo se uklanjaju toksini i obnavljaju ćelije. 

Koenzim Q10 je prirodna supstanca potrebna telu, koja ima niz prednosti, a bez negativnih sporednih efekata. Zato, ukoliko još niste, a bližite se četvrtojj deceniji, uvrstite koenzim Q10 u svoju svakodnevnu rutinu nege.

 

Foto: Profimedia

Tekst: Snežana Milošević