Simptomi nedostatka vitamina C i šta učiniti povodom toga

vitamina c

Nedostatak vitamina C može imati ozbiljne posledice po zdravlje, ali često ostaje neprepoznat dok ne postane problematičan. Iako je svaki nedostatak vitamina štetan, nedostatak vitamina C je posebno značajan zbog njegove ključne uloge u podršci koži, metaboličkom sistemu i imunitetu.

U ovom tekstu, objašnjavamo znake i simptome nedostatka vitamina C, kao i korake koje možete preduzeti da biste osigurali dovoljan unos ovog esencijalnog hranljivog sastojka. Saznajte kako prepoznati rane simptome i koje promene u ishrani mogu pomoći da povratite optimalan nivo vitamina, čime ćete unaprediti svoje opšte zdravlje i dobrobit.

vitamina c

Zašto je vitamin C dobar za telo?

Vitamin C je rastvorljiv u vodi i nalazi se u citrusnom voću, bobicama i nekom povrću. Takođe poznat kao askorbinska kiselina, on je antioksidant koji je našem telu potreban da bi pravilno funkcionisalo. Vitamin C je antioksidant i ima antiinflamatorna svojstva, pomaže u zarastanju rana, održava integritet kože i apsorpciju gvožđa. Esencijalan je za proizvodnju i održavanje kolagena (koji je vitalan za kožu), hrskavice, tetiva, ligamenata i krvnih sudova. Poboljšava funkciju imunološkog sistema, pomažući telu da se bori protiv infekcija.

Koji su simptomi nedostatka vitamina C?

Nedostatak vitamina C može se manifestovati na mnogo načina i — u najgorem slučaju — na kraju dovesti do skorbuta ako se ništa ne preduzme. Simptomi koji mogu ukazivati na nizak nivo vitamina C su: krvarenje desni, umor, gubitak težine, bolovi u zglobovima, sporo zarastanje rana, suva usta, male crvene i smeđe tačkice (poznate kao petehije), lako stvaranje modrica i oticanje folikula dlake (poznato kao perifolikularno).

vitamina c

Faktori rizika uključuju pušenje ili izloženost pasivnom pušenju, gastrointestinalne probleme ili određene vrste raka. Ali dobra vest je da, jednom kada se dijagnostikuje, može se lečiti.

Kako rešiti njegov nedostatak?

Preporučeni dnevni unos vitamina C 75 mikrograma (mcg) za odrasle žene (120 mcg za trudnice) i 90 mcg za odrasle muškarce. Najbolji način da postignete te nivoe i unesete dovoljno vitamina C, je kroz ishranu. Uključite u vaše obroke puno svežeg voća i povrća bogatog vitaminom C, kao što su grejpfrut, pomorandža, limun, limeta, crvena paprika i brokoli. Druge opcije uključuju suplemente vitamina C, ali treba biti oprezan koje suplemente koristite, jer nisu svi jednako efikasni.

vitamina c

Suplementi su način da dostignete svoju odgovarajuću dozu, ali hrana bi uvek trebala biti prvi izbor. Kada unosite vitamin C kroz hranu, bolje se apsorbuje. Kompanije koje proizvode suplemente nisu strogo regulisane – ako ćete koristiti suplemente, preporučujem odabir brendova koji se bave nezavisnim testiranjem i mogu da dokažu da suplement sadrži ono što je navedeno na etiketi.

Postoji i mogućnost preterivanja sa unosom ovog vitamina. Prekomerna količina može rezultirati mučninom, grčevima u stomaku i nadimanjem, i drugim simptomima.

Kao i kod bilo kakvih zdravstvenih problema, oba stručnjaka preporučuju traženje profesionalnog saveta. Ako imate bilo kakve simptome ili jednostavno imate pitanja o vitaminu, obratite se lekaru da biste dobili pravilnu dijagnozu i plan kako da bezbedno nadoknadite niske nivoe vitamina C.

Foto: