6 stvari koje treba da uradite kada se faza “medenog meseca” u vezi završi

Malo je parova koji će reći da ne uživaju u fazi “medenog meseca” – onim prvim nedeljama, pa i mesecima, veze kada je sve prosto savršeno. Vaš partner je savršen, vaša veza je savršena, ma, prosto ne znate kako ste do tada živeli bez tog savršenog osećaja! 

Na sreću ili na žalost, faza “medenog meseca” u nekom trenutku mora da se završi – to je prirodno, normalno i čak poželjno. Jer, tada počinje prava, iskrena i otvorena veza. I ne, ona ne mora da bude nimalo dosadna iako je činjenica da je potrebno malo više se potruditi. Evo šta možete da uradite kada se završi faza u kojoj ste (najzad) skinuli ružičaste naočare.

Priznajte sebi da ulazite u novu fazu veze – i vaš partner i vi treba da budete svesni da je faza “medenog meseca” završena i da to jednostavno prihvatite. Nemojte o tome razmišljati kao o nečemu lošem jer, podsećamo, to se u nekom trenutku mora desiti. Ovo je prekratnica kada treba odlučiti u kom pravcu želite da vaš odnos ide – a to može biti jednako uzbudljivo!

Otvoreno komunicirajte – prethodno navedeno idealan je trenutak da pospešite svoju komunikaciju. Sada treba otvoreno razgovarati o osećanjima, očekivanjima i planovima, kako biste videli da li se nalazite na istoj “talasnoj dužini”. Nemojte propustiti ovu priliku – komunikacija zaista jeste osnova svake jake i uspešne veze. 

Razgovarajte o seksu – ukoliko već razgovarate otvoreno, razgovarajte o – svemu. Kada se faza “medenog meseca” završi, možda ćete shvatiti da vaš seksualni život nije više toliko zanimljiv; možda ćete shvatiti da vam je potrebno nešto drugačije, bolje. Recite to. Ali, recite otvorenog uma, odbacite ego i shvatite da je sasvim u redu da budete drugačiji po ovom pitanju, dokle god postoji mogućnost za kompromis. 

Neka vam zajedničko vreme bude prioritet – u fazi “medenog meseca” gotovo sve vreme provodite zajedno, ali to se polako menja kako iz nje izlazite. Želite da više vremena provodite sa društvom i da se posvetite svojim hobijima i interesovanjima koje ste zanemarili. Ovo je u potpunosti normalno, zdravo i poželjno. Pa ipak, naravno da treba da nastavite i sa svojim zajedničkim aktivnostima, ali neka one budu pažljivo osmišljene i isplanirane. Negujte svoje rituale. 

Probajte nešto novo – u seksu, u svakodnevici, u hobijima… Na ovaj način ćete se dodatno zbližiti! 

Ne paničite – to što se ova predivna faza veze završila, ne znači da će se završiti i vaša veza. Zapamtite, nije održivo konstantno biti na “medenom mesecu”. Ali, da biste održali svoju ljubav i strast, važno je da komunicirate i važno je da se oboje trudite da uživate jedno u drugom. Prihvatite sve novo i uzbudljivo što dolazi!

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić