7 hidrirajućih namirnica koje će vas rashladiti tokom toplotnog talasa

Leto ne popušta – novi toplotni talas je tu, a svi se trudimo pronaći načine da ostanemo rashlađeni. Navukli smo roletne, klima neprestano radi, a noću koristimo rashladne maske i jastučiće. Naravno, pijemo puno vode – ali hidratacija nije samo ono što pijete, već i ono što jedete.

Određene namirnice bogate vodom mogu vam pomoći da ostanete hidrirani i smanjite osećaj vrućine.

Najbolje namirnice za hidrataciju

1. Krastavac

96% vode
Niskokaloričan, lak za probavu i bogat kalijumom koji pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti. Možete ga jesti kao užinu, dodati u salatu, staviti u vodu ili izmiksati u smuti.

2. Lubenica

92% vode
Osvežavajuća i prirodno slatka alternativa slatkišima. Sadrži kalijum, magnezijum i antioksidans likopen koji štiti kožu od sunca. Odlična kao užina, u salati s fetom ili smrznuta kao sladoled.

3. Paradajz

94% vode
Izvor vitamina C i likopena. Hidratizuje, a pritom dodaje ukus jelima bez previše soli koja može izazvati dehidraciju. Idealno za salate ili sendviče.

4. Jagode

91% vode
Bogate vitaminom C, antioksidansima i vlaknima. Daju prirodnu slast bez viška šećera. Odlične za doručak, užinu ili lagani desert.

5. Spanać

91% vode
Pored visokog sadržaja vode, sadrži magnezijum, kalijum i folat – važan za mišiće i nerve, posebno kada gubite elektrolite znojenjem. Može ići u salate, smutije ili sendviče.

6. Pomorandže

87% vode
Pune vitamina C i prirodnih šećera koji daju energiju. Kalijum pomaže u ravnoteži tečnosti. Mogu se jesti same, dodati u salate ili piti kao svež sok.

7. Celer

95% vode
Sadrži male količine natrijuma i kalijuma – prirodna kombinacija elektrolita. Hladne štapiće celera možete jesti same ili s umacima poput humusa.

Saveti za ishranu tokom toplotnog talasa

  • Jedite češće i manje obroke – veliki, teški obroci podižu telesnu temperaturu.
  • Kombinujte vodu i elektrolite – celer, spanać i pomorandže prirodno ih sadrže.
  • Držite voće i povrće u frižideru – dodatno hlade organizam.
  • Pravite hidrirajuće smutije – voda, led, biljno mleko + voće i povrće bogato vodom.
  • Izbegavajte višak kofeina i alkohola – oba podstiču gubitak tečnosti.
  • Koristite obroke kao priliku za hidrataciju – dodajte povrće u sendviče, voće u doručak.
  • Pratite signale tela – glavobolja, umor, vrtoglavica i tamna mokraća su znaci dehidracije.

Foto: Pexels

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.