Ko je zapravo bila Frida Kalo

Frida Kalo: reći ćemo vam ko je zaista bila velika meksička umetnica, buntovna i nekonvencionalna, kroz (ne samo) njene najlepše citate.

Frida Kalo nije samo jedna od najznačajnijih meksičkih slikarki, već žena koja je postala simbol ženske emancipacije i snage. Duh pobunjenika, u krhkom telu – imala je kratak život obeležen bolešću i bolom: umrla je u 47. godini.

U središtu njenjih dela je strast za umetnošću, za Meksiko, za političku borbu i ljubav – bezuslovnu, čak i ako je muči – za umetnika Dijega Rivera. Zaslužuje posebne zasluge jer je inspirisala svojom beskonačnom snagom volje, koja joj je omogućila da pretvara patnju, poraze, loše sreće i fizičku bol u velika remek-dela.

Ko je Frida Kalo de Rivera

Ime Magdalena Karmen Frida Kalo
Meksičko državljanstvo
Rođena 6. jula 1907. godine u Meksiku

Umrla 13. jula 1954. u svom rodnom mestu, gde je njen dom, jednostavnu i lepu Plavu kuću, sa obojenim zidovima, svetlošću i suncem, Meksiku poklonio Dijego Rivera, a danas je odredište mnogih ljubitelja umetnosti i slikara.

Njen otac, Vilhelm Kalo, slikar je mađarskog porekla. Emigrirao je u Meksiko, promenio ime u Giljermo. 1898. godine se oženio Fridinom majkom, Matildom Kalderon i imali su četvoro dece. Frida je bila nezavisna i strastvena, netolerantna prema svakom pravilu i konvenciji. Ujedno je bila i najslabijeg zdravlja. Sа šest godinа rаzbolelа se od dečje pаrаlize, zbog čega je devet meseci ležаlа u krevetu i trpela nesnosne bolove.

Frida Kalo doživela je tešku nesreću tokom putovanja u autobusu kada je imala 18 godina, zbog čega je imala višestruki prelom kičme i karlice. Posledice nesreće prisiljavale su je na ležanje u gipsu nekoliko meseci. Roditelji su joj dali boje i četkice kako bi joj pomogli da provede duge dane a otac joj je namestio ogledalo na plafonu kako bi mogla da vidi svoje lice. Frida se posvetila slikanju.

To objašnjava njene brojne autoportrete. „Slikam autoportrete jer sam često sama, jer sam osoba koju najbolje poznajem“ – govorila je Frida.

Prvi autoportret je bio Alejandro, njena tinejdžerska ljubav. Imala je 32 operacije i nikada joj lekari nisu vratili potpunu pokretljivost, a tokom celog života morala je da živi sa bolovima u celom telu. U 21. godini Frida se pridružila Komunističkoj partiji Meksika, postajući aktivistkinja. Te godine – 1928. – upoznala je Dijega Rivera, najpoznatijeg slikara revolucionarnog Meksika. Ona je pokazala svoja umetnička dela i veoma impresioniran njenim modernim stilom, odlučio je da je uzme pod svoje krilo i uvede u meksičku političku i kulturnu scenu.

Godine 1929. du se venčali. Diego je 21 godinu stariji od nje i imao je tri braka iza sebe. Bio je slavni ženskaroš i njegove prevare su bile izvor neprestanih svađa. Da bi zadržali svoj duh i da bi svako imao svoj umetnički prostor, uvek su živeli u odvojenim kućama, spojenim malim mostom.

Sama Frida je govorila: “U životu sam doživela dve teške nesreće… prva je bila kada se prevrnuo autobus, a druga Dijego Rivera.”

Frida je jako patila zbog izdaje svog supruga koji je čak imao aferu sa Fridinom mlađom sestrom, Kristinom. Njih dvoje su se razveli 1939. godine zbog ovog teškog dela neverstva. Ali nije prošlo dugo i oni su se ponovo venčali 1940. godine u San Francisku.

„Bio je kaktus koji uspeva svuda, na pesku i kamenju. A kad cveta, njegovi su cvetovi predivno crveni ili žuti kao sunce –opisivala ga je njegova supruga.

Udajući se ponovo za Dijega Frida je znala da će je varati. I ona je radila isto, i sa muškarcima i sa ženama. Među brojnim ljubavnicima Fride Kalo, bio je ruski revolucionar Lev Trocki i pesnik Andre Breton. Veoma je bila bliska ljubavnica Tine Modoti, komunističke aktivistkinje i fotografa u Meksiku 1920-ih. Uprkos burnim ljubavnim strastima, zbog brojnih operacija nikada nije uspela da ima decu. Nakon što je zatrudnela sa svojim prvim detetom, Frida je učinila sve da nastavi trudnoću. Ali lekari su je naterali da abortira kako bi sprečila i nju i dete da izgube život. Deset dana pre smrti, 1954. godine, uprkos zabrani lekara zbog upale pluća, četiri sata je šetala po pljusku, zajedno sa Riverom i učestvovala u uličnom protestu. Posle toga je ubrzo umrla.

Najlepše izreke Fride Kalo

„Zašto ga zovem mojim Dijegom? On nikada nije bio i nikada neće biti moj. Diego pripada sebi.“

 “Stopala, šta će mi ako imam krila da letim?”

“Da li je zakonito izmišljati nove reči? Želim da vam dam jedno: „Dajem vam nebo“, tako da se moja krila neizmerno mogu ispružiti, da vas volim bez granica.“

“Želeo bih da ti dam sve što nikad nisi imao, pa čak i da ne bi znao koliko je divno voleti te.”

“Ljubav? Ne znam. Ako uključuje sve, čak i kontradikcije i prevazilaženje sebe, onda da, idite za njom. Inače ne.“

“Smrt može biti okrutna, nepravedna, izdajnička … Ali samo život može biti nepristojan, nedostojan, ponižavajući.“

 “Šta bih uradio bez apsurda?”

“Slikam cveće da mu ne bih dozvolila da uvene.“

“Ožiljci su otvori kroz koje jedno biće ulazi u samoću drugog.“

foto:grazia.it