grazia

Lifestyle

Lekcije o karijeri kojima su nas naučili "Prijatelji"

Svesno preuzimam rizik od osude i izjavljujem da sam verovatno jedina osoba koja nikada nije gledala "Prijatelje" od početka do kraja, već samo onako nasumično, kako koja epizoda naiđe na TV-u. Ipak, i to sam rešila da promenim, između ostalog, za vreme nedavne izolacije zbog kovida. I, mogu vam reći da je to zapravo bio mudar potez jer sam u svim njihovim zavrzlamama uočila stvari koje ranije sigurno ne bih. Da budem preciznija - otkrila sam mnoge zanimljive lekcije, ne samo o odnosima, već i o karijeri, što nam je u određenim godinama od velike važnosti - naročito tim godinama u kojima su i naši omiljeni TV junaci. 

6 razloga zašto su Prijatelji najbolja serija svih vremena

Čendler nas uči da nikada nije kasno da počnemo ispočetka

Ne samo da je Čendler moj najomiljeniji "prijatelj", već je i onaj lik sa kojim se maltene možete poistovetiti 1/1. U kontekstu teme o karijeri, Čendler je dakle ona osoba koja mrzi svoj posao, ali živi u ubeđenju da je to normalno i da ne postoji osoba koja zapravo voli ono što radi. Jer, znate već, računi se neće sami platiti. Međutim, kada od svojih prijatelja čujete da svi oni zapravo vole svoje poslove, lako je shvatiti da ste očigledno vi ti koji nešto rade pogrešno. Da, vaš posao može da ima mana, jer ih svi imamo, ali to nikako ne znači da treba da pristajete na nešto što prezirete i mislite da je to OK. Pa, nije OK prema vama i vašem mentalnom zdravlju. Nikada nije kasno da pronađete svoj poziv, svoju strast i ono u čemu ćete zaista uživati. Samo, za promenu je potrebna hrabrost, ali kada pronađete ono što vas "radi" dobićete potrebno samopouzdanje za ovaj potez. 

Monika nas uči da prigrlimo svoje veštine

Sa druge strane, Monika je ona osoba koja ne samo da obožava svoj posao, već je odmalena znala čime će se baviti i u čemu je dobra. Kao što smo rekli, u redu je nešto kasnije otkriti svoj posao iz snova, ali izuzetno je važno da poznajete svoje vrline, prednosti i veštine. Na taj način, čak i kada se desi da dobijete kritiku na račun svog rada, nećete izgubiti veru u sebe već ćete nastaviti još samouverenije i upornije kako biste pokazali ko ste i koliko možete, na najbolji mogući način. 

Rejčel nas uči da ne odustajemo od svojih ciljeva

Od svih "prijatelja", Rejčel je najviše napredovala u karijeri i, u odnosu na celu priču sa kojom ona dolazi, definitivno je možemo smatrati našom poslovnom heroinom! Setimo se samo da je, kada se pojavila u seriji, bila osoba koja nije radila jedan jedini dan u svom životu. Kroz posao konobarice koji je mrzela, ipak, shvatila je važnost truda, rada i nagrade, odnosno novca koji može sama da zaradi. Moda je oblast u kojoj je videla sebe i nije se plašila da stremi ka svom cilju i koristi baš svaku priliku za njegovo ostvarenje. 

Fibi nas uči da suština života nije u poslu

O Fibinoj karijeri se u celokupnoj seriji najmanje govori, ali samo zato što nas ona uči nečemu mnogo važnijem - da je suština u onome što imamo van posla. Znamo da Fibi nastoji da bude najbolja moguća prijateljica, unuka, sestra, ćerka, a ono što nas naročito inspiriše to što prati svoje želje i osećanja. Ona ne želi da radi ono što ne želi, što joj ne prija i u čemu ne uživa, hrabro prateći svoje strasti i ono što je zaista ispunjava. Odlična lekcija!

Ros nas uči da budemo oprezni kada mešamo privatno i poslovno

Baš kao i njegova sestra Monika, i Ros je neko ko je svoj put odabrao sa lakoćom i koji, još važnije, istinski uživa u svom poslu, pritom znajući koliko može i gde mu je mesto. Pa ipak, njegova jedina slabost je u tome što je granica između privatnog i poslovnog često zamagljena, što nam samo pokazuje da ne smemo da dozvolimo da ono što nam se dešava privatno utiče na ono što radimo, i obrnuto. 

Džoi nas uči da ne smemo da dozvolimo da zbog neuspeha odustanemo od posla iz snova 

Slično kao Rejčel, i Džoi zna koji je njegov posao iz snova. Džoi gaji jaku strast prema glumi i kroz celu seriju juri velike uloge koje će ga proslaviti. Međutim, setimo se da je njegova karijera zapravo jedan ogroman rolerkoster između dobrih uloga, loših kritika i usputnih poslova koji nemaju veze sa onim što on želi. Pa ipak, sve prepreke ga nisu sprečile da i dalje stremi ka svom cilju, a to je ono što nam je u nekoj fazi svima potrebno da čujemo. Znate već, nije važno koliko puta padnete, već koliko puta ustanete. 

Foto: Profimedia

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

8 sitnica koje otkrivaju mnogo o vašoj ličnosti

Kako na veoma zanimljiv način i kroz svakodnevno iskustvo pokazujemo ko smo zaista

Lifestyle

Tarantino odbio Džonija Depa za “Petparačke priče” iz samo jednog razloga

Nekoliko puta svake godine, lista glumaca Kventina Tarantina za "Petparačke priče" ponovo se objavi na društvenim mrežama i iznova postaje viralna.

Lifestyle

Debi na crvenom tepihu: Robert Patison i Suki Voterhaus prvi put zajedno u javnosti

Nakon što su ih godinama lovili paparaci, sada su svojevoljno pozirali ispred fotoreportera.

Lifestyle

Ulje čajevca u službi lepote

Čuli ste naziv ovog eteričnog ulja bar jednom. Koje su njegove prednosti? Kako se upotrebljava?

Lifestyle

Srpski ples na vrhu sveta

Reprezentacija Srbije u plesu nastavila je pobednički niz i na Svetskom prvenstvu - IDO World JAZZ, MODERN AND CONTEMPORARY CHAMPIONSHIPS, održanom od 28. Novembra do 04 decembra 2...

Lifestyle

Pravilo “dva minuta” menja život: Smanjuje stres, povećava učinke, menja nas lično

Kada se borite da primenite novu, zdravu naviku u svoj život, možete koristiti pravilo “dva minuta” da biste poboljšali učinak na najjednostavniji mogući način.

Lifestyle

5 vrsta ljudi koji su potrebni svakoj (jakoj) ženi

Pet vrsta prijatelja koje jake žene vole da drže uz sebe.

Lifestyle

Niskokalorijski zaslađivači - manje kalorija bez gubljenja nutritivne vrednosti

Ako ste ljubitelj slatkiša ili sokova, a hoćete da smanjite unos energije, odnosno kalorija, možda ćete želeti da hranu i piće bogato šećerom zamenite za njihove nekalorijske alter...

Lifestyle

Ovog decembra novogodišnja čarolija u Stadionu

Novogodišnja čarolija počinje 3. decembra i nastavlja se svake subote i nedelje tokom poslednjeg meseca u godini.

Lifestyle

Priča o satu sa Titanika koji je prodat na aukciji za 116.000 dolara

Pozlaćeni džepni sat pronađen na telu poginulog poštanskog službenika u potonuću Titanika prodat je na aukciji

Lifestyle

Zasađeno 2500 sadnica u Gradskoj opštini Surčin

Zajedničkom akcijom organizacije „Čuvamo naše“, kompanije AstraZeneca, Gradske opštine Surčin i Šumarskog fakulteta u Beogradu, juče je u naselju Petrovčić na površini od jednog he...

Lifestyle

Kako je raditi za Anđelinu Džoli?

10 stvari koje smo saznali od kako su dadilje i osoblje njene vile progovorili