Lora Doneli: Heroina koju ćemo voleti

Najnoviji hit na strimingu The Nevers ili Nemoguće, odbila je strane kritičare, i to, čini se, više iz moralističkih razloga nego umetničkih. Režiser Džos Viden je optužen kao još jedan nasilnik u šou-biznisu i biće zamenjen u narednoj sezoni. Kritiku na domaćim filmskim portalima je, naprotiv, serija oduševila. Opisuju je kao briljantan miks komedije i naučne fantastike koji nijednog trena nije dosadan, čak ni kada koristi poznate motive. Usred natprirodnih događaja u viktorijanskom Londonu, koji su podelili ljude na dotaknute crnim oblakom i na normalne, stoji sigurna kuća Amalije Tru. Vrata njenog doma otvorena su za svu decu i odrasle koje je društvo odbacilo, verujući da su u njih ušli demoni. Dok zajedno s prijateljicom Penans smišlja neverovatne izume i čuva dotaknute od sigurne smrti, krug oko nje stežu svi, a najgori protivnik su joj prijatelji sa dva lica.

Severnoirska glumica Lora Doneli krči sebi put ka svetskoj slavi kao žestoka, nepromišljena, ali odana Amalija.

“Kada sam dobila opis uloge u jednoj rečenici o ženama koje imaju neke posebne sposobnosti, pomislila sam: To nije moja stvar. Onda sam, na sastanku, shvatila da ovo nije priča o superherojima. To je svet ljudi, sa mnogo slojeva, ogroman svet koji tek treba izgraditi”, priznaje Doneli. Amalija je pripadnica izabranih koja preko noći postaje vidovnjakinja i vešt borac. Ona se bije, pije i izvodi vratolomije, u čemu je 38-godišnjoj glumici pomoglo to što je nekada trenirala gimnastiku. Za nju je ovaj kasting sudbinski preokret. Do sada je karijeru gradila na traumatizovanim likovima. Komad Ferimen, koji je napisao njen partner Džez Batervort, a režirao oskarovac Sem Mendez, doneo joj nominacije za nagrade Toni i Olivije. Igrala je ženu zaljubljenu u muškarca koga ne može imati, i dok se bori sa ličnim bolom, preti joj porodična tragedija. Ova priča je inspirisana stvarnom prošlošću Donelijevih. Njen ujak je bio povezan sa pokretom IRA, i pre nekoliko decenija nađen je mrtav u jednoj močvari.

“Pozorište ima dugotrajan unutrašnji uticaj na glumca. Kada izvodim predstavu iz večeri u veče, emocije nosim sa sobom: telo ne zna da bol iz komada zapravo glumim. Kada taj bol ponavljate svake večeri, ponekad i dva puta dnevno, to ima svoju cenu”, kaže ona. Sa Amalijom je drugačije. Njen lik nosi mrak u sebi, ali ga ona se lakše oslobodi posle snimanja. “Moram da razdvojim sebe od nje, inače bih poludela. A potrebna sam svojoj deci. Kad dođem kući, njih nije briga šta sam radila. Moram da ih stavim u krevet i pročitam priče pred spavanje”, uz smeh primećuje glumica.

Serija Nemoguće oslobodila je podelu žena na Madone i prostitutke, šablona koji obeležava prikaze viktorijanskog doba. Muškog pogleda na svet ovde nema. Da, promaknu nam pred očima ženske grudi, s tim da, nekoliko trenutaka kasnije, goli Džejms Norton ustaje iz kreveta i prizor dovodi u ravnotežu. Ima zanimljivih muških likova, ali žene vode. Kao glavna junakinja u tako progresivnom TV programu, Doneli bi mogla da zauzme mesto među superzvezdama. Glumica se s  tim ne slaže. “Rekla bih, mada to zvuči naivno, da sam ušla u ovaj projekat kao pravi glumac, a ne poznata ličnost. Ako bi paparaci iznenada poželeli da me zaustave, vrlo brzo bi im dosadila. Ali, ako vas gledaoci zaustavljaju na ulici, onda je to zato što ih je zaista dotakao moj posao. Na to bih bila ponosna”, kaže Lora Doneli. Posle kratke pauze ipak dodaje: “Pitajte me za dve godine.”

Fotografije: Profimedia