Matcha: Sve što treba da znaš o ovom trendi, ali i zdravom napitku

Nije sve što vidimo na Instagramu dobro, koliko god bilo u trendu, ali izgleda da je matcha tu da nam dokaže da na društvenim mrežama s vremena na vreme ipak možemo da pronađemo i nešto korisno, pa čak i zdravo. O da, svi oni zeleni napici su zapravo napici sa matcha prahom, ali pre nego što prevrneš oči na činjenicu da je od skoro matcha postala gotovo redovan “gost” svih kafeterija i prodavnica zdrave hrane, znaj da u ovom trendu postoji i nešto više. Matcha je nastala u Kini pre oko 4.000 godina, a potom pronašla svoj put i do japanske tradicije ispijanja čaja. Sa takvom pozadinom, prosto znamo da zdravstveni benefiti moraju da postoje! 

Bez obzira na to da li tek planiraš da je uključiš u svoj život ili je koristiš već neko vreme, evo šta treba da znaš o čudotvornom zelenom prahu!

Za početak, šta je matcha?

Matcha se dobija od listova zelenog čaja koji se gaje u senci kako bi se izbegla direktna sunčeva svetlost. Na ovaj način povećava se sadržaj hranljivih sastojaka, uključujući aminokiseline i antioksidante, a dobija se i proizvod bogat hlorofilom. Drugim rečima, matcha je praškasta, koncentrisanija verzija zelenog čaja svetlozelene nijanse, zemljastog ukusa (da, ne zvuči toliko primamljivo) i visokog nivoa antioksidanata.

Koji su njeni benefiti?

Matcha je poznata po svom uticaju na ubrzavanje metabolizma, ali i poboljšanje kognitivnih funkcija. Osim toga, koristi se kao alternativa za kafu jer sadrži kofein, ali u odnosu na taj napitak, ima potpuno drugačije efekte. Neka istraživanja su pokazala da matcha podstiče mirniju, opušteniju energiju, a ne anksioznost pa, ukoliko kafa i na tebe tako deluje, možda matcha može da bude odličan, novi izbor za tebe. 

Kao što smo spomenuli, matcha sadrži dosta antioksidanata i kada kažemo dosta, zaista tako i mislimo – čak 137 puta više nego zeleni čaj! Zato pozitivno utiče kako na zdravlje mozga, tako i na zdravlje srca. Budući da potiče iz drevnih vremena i specifične kulture, veruje se da matcha u sebi nosi Jin i Jang energije koje podižu raspoloženje, istovremeno održavajući smirenost. 

Kako da je konzumiraš?

Tradicionalno pripremanje matcha čaja podrazumeva prelivanje praha vrućom vodom, kao što bi pripremila bilo koji drugi praškasti čaj. Imaj na umu da konzumiranje matche nije samo u potrebi da svom telu pružiš željenu dozu kofeina, ali i zdravlja, već je reč o jako cenjenoj ceremoniji koja uključuje gostoljubivost i jednostavnost. Zato, kada rešiš da uživaš u ovom napitku, neka to bude pauza od svakodnevnog, brzog života, a taj trenutak možeš podeliti i sa nekom dragom osobom. U svoj čaj možeš da dodaš med ili steviju, ukoliko voliš slađi ukus, a ukoliko želiš nešto kremastije, svoj omiljenu omiljenu “kafu” pripremi sa matchom, a ne kafom i dobićeš verovatno najukusniji, a najblaži latte na svetu! Zanimljivo je da matcha ne mora da bude samo napitak, već je možeš dodati i u neka peciva, kao što su brauni ili mafini – njam!

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Instagram