Ne doživljavate orgazam? 10 razloga o kojima možda niste razmišljali

Mnogim ljudima – uglavnom ženama – doći do orgazma nije baš lako.

Postizanje orgazma mnogim ljudima nije lako. Prema studijama, većina ljudi kojima je teško da postignu orgazam su žene. Ako im pripadate, pročitajte ispod 10 razloga koji mogu biti prepreka između vas i vašeg zadovoljstva.

Prekomerni stres

Prema studiji Univerziteta Valparaiso iz Indijane u Sjedinjenim Državama iz 2018. godine, više od polovine žena koje su učestvovale reklo je da im stres ne dozvoljava uživanje u seksu. „Često dopuštamo da nas preplavljuju misli i ne dozvoljavamo sebi da budemo srećne. Pogotovo ako nam je dan bio stresan“, rekla je Danica Mitchell, savetnica za seks i socijalna radnica. „Ako vam je teško dovesti svoje misli u red i koncentrisati se na praksu, možda biste trebali da razgovarate sa svojim partnerom ili stručnjakom“, predlaže ona.

Nizak nivo oksitocina

Hormon radosti ili na neki drugi način hormon ljubavi neraskidivo je povezan sa orgazmom. Nizak nivo oksitocina u telu smanjuje šanse da osoba doživi orgazam. Stres takođe igra ulogu u proizvodnji ovog hormona. Poljupci, zagrljaji doprinose njegovoj proizvodnji, kažu stručnjaci.

Pijete malo vode

Dobrobiti vode za telo su dobro poznate. Kada ne konzumiramo dovoljno, osećamo se umorno, mučno, dosadno i ne možemo lako dostići orgazam. „Podsticajno tkivo u telu mora da sklizne, da bi se to postiglo potrebna je dobra hidratacija. „Bez vode se to ne može, zar ne?“, kaže Eden Fromberg, ginekolog.

Ne osećate se požudno

Ako se osećate nelagodno sa svojim telom, velike su šanse da nećete doživeti orgazam. „Jedan od razloga koji žene dovodi do neuspelih orgazama su njihove brojne misli. „Nesigurnosti u vezi sa njihovim telom ili imidžom i njihovo prihvatanje od strane partnera udaljavaju ih od zadovoljstva“, kaže Moushumi Ghose, vlasnica centra za seksualno zdravlje u Los Anđelesu.

Osećaj kontrole

Ova vaša navika je možda kriva za orgazam koji ne dolazi. „Nećete izgubiti kontrolu nad svojim telom ako ono počne da se steže ili grči tokom seksa. „Jednom kada počnete da osećate zadovoljstvo, nastavite da dišete i pustite da telo prati tok“, kaže Jenny Block, savetnica za seksualno zdravlje.

Bol tokom seksa

Prema stručnjacima, ako žena tokom odnosa oseti bol ili se oseća nelagodno, biće joj veoma teško da dostigne vrhunac. Ako tokom odnosa imate bolove i ne možete da objasnite zašto, možda patite od sindroma hroničnog bola u karlici ili kolika, dve bolesti koje se teško dijagnostikuju. Ako sumnjate da se to događa, obratite se svom lekaru za uputstva.

Suvoća genitalija

Podmazivanje u tom području igra veoma važnu ulogu u dobrom osećaju i orgazmu. Ako niste dovoljno vlažni, koristite lubrikante kako biste situaciju učinili prijatnijom.

Niste išli u toalet pre odnosa

Svi znaju da treba da idu u toalet odmah nakon seksa kako bi izbegli infekcije i gljivične infekcije. Ali koliko njih zna da pre odnosa mora u toalet? „Može biti veoma teško postići orgazam sa punom bešikom, jer stalno osećate pritisak i teško se koncentrišete“, kažu savetnici.

Sedite mnogo sati

Mnogočasovno sedenje na stolici ispred stola može obradovati vašeg šefa, ali takođe donosi i peh vašim mišićima karličnog dna. Njihov neaktivni život je toliko stresan da ćete možda doći do tačke da boli tokom seksa i imate poteškoća u postizanju orgazma.

Krijete šta volite

Kao što ne čitate misli drugih, tako ni vaš partner ne čita vaše. Razgovarajte o onome što volite, pokažite šta vas dovodi do orgazma i zauzmite željeni stav. Posmatrajte svoje telo i saznajte zbog čega se dobro zabavljate.

Slično tome, pitajte svog partnera. Razgovarajte i pronađite položaje i tehnike koje će vam doneti orgazam. „Kada vam se nešto jako dopada, recite, šapnite ili viknite“, predlaže Laurel House, savetnica za veze.