Otkrivamo: zašto su raskidi zapravo dobri za nas

Kada vam neko slomi srce, on zapravo može biti pokretačka sila iza vaše evolucije u bolju verziju sebe… 

Ne moramo naglašavati koliko su raskidi grozni. Bilo da se radi o razvodu ili raskidu veze, zadatak prilagođavanja novom životu, bez te jedne osobe za koju ste smatrali da će uvek biti uz vas, nešto je čega se praktično svako od nas pribojava. 

Ipak, koliko god da su te situacije bolne, moramo priznati da postoji nešto neverovatno u našoj sposobnosti da se oporavimo i ponovo izgradimo kao ličnosti posle svega toga. Bilo da se bacamo na posao, istražujemo novi hobi ili testiramo novi fitness režim. Svako se seća svog prvog uspeha ili srećne uspomene koja je nastala bez sada bivšeg partnera i to je svakako osnažujuće.

Novo istraživanje nam je potvrdilo ono što smo u neku ruku već znali – takvi raskidi su zapravo pokretačka sila koja nas navodi da živimo ispunjenijim životom. Tokom testiranja u kom je učestvovalo 1.000 razvedenih ljudi, čak 65 posto je izjavilo da je primetilo poboljšanje u skoro svim aspektima svog života nakon raskida, dok je samo devet procenata izjavilo da živi lošije. 

Ovo poboljšanje se povezuje sa fenomenom koji je poznat kao “post-traumatski rast”: u pitanju je pozitivna psihološka promena, do koje dolazi nakon perioda adverziteta. 
Ideja je da traumatični događaji, poput raspada duge veze, primoravaju ljude da se podignu na viši nivo funkcionisanja. To se pozitivno odražva na praktično svaki aspekt njihovog života. 

Dakle, raskidi mogu biti tužni i loši, ali novi pogled na život koji dobijamo zbog njih se definitivno ne sme zanemariti.