Ovo je zvanično! Zašto je ženama potrebniji san nego muškarcima?

Naučni dokazi da danas morate ranije u krevet!

Iskreno, koliko puta vas je voljena osoba optuživala da ste zaspali „na najzanimljivijem delu“ tokom gledanja epizode vaše omiljene serije?

Najjednostavnije, svakodnevno objašnjenje – toliko smo radile po ceo dan! Naučnici su pronašli nekoliko objašnjenja za ovaj fenomen i savetovali sve devojke da više spavaju.

RAZLOG br. 1: Ženski mozak je složeniji od muškog

Prema prošlogodišnjim nalazima britanskih naučnika sa Centra za istraživanje snova Univerziteta Loughborough, struktura neuronskih veza ženskog mozga je složenija od muškog. Iz tog razloga, mi smo prirodno sklone da uradimo više zadataka i mnogo smo fleksibilnije u donošenju odluka. Međutim, sve to dovodi do ogromnog trošenja energije, a sati spavanja koji su neophodni za nadoknadu snage nisu proporcionalni onim kao kod muškaraca. To ne znači da je jači pol lenj ili inhibiran. Samo ženama treba najmanje 20 minuta duže da se „ponovo pokrenu“ u krevetu. I to je dokazano!

RAZLOG # 2: Ženska psiha strada zbog nedotatka sna

Još jedan naučni zaključak engleskih psihijatara iz Loughborouga: žene zbog manjka sna postaju užasno razdražljive, sumorne i depresivne. Zajedno sa osetljivijim nervnim sistemom, to dovodi do novih poremećaja spavanja! Začarani krug se zatvorio. Još jedna negativna posledica – kvalitet noćnog odmora može uticati na koagulaciju krvi i, kao rezultat, dovesti do začepljenja vaskula. Muški cirkulacioni i nervni sistem u ovom su pogledu jači i ne reaguju na nedostatak sna toliko osetljivo.

RAZLOG # 3: Spavanje utiče na inteligenciju

Još jedan međunarodni eksperiment. Uporni naučnici Instituta iz Minhena analizirali su 160 obrazaca spavanja odraslih kako bi saznali kako to utiče na intelektualne sposobnosti. Fokus studije bio je na takozvanom “vretenu za spavanje” – periodu moždane aktivnosti u sporoj fazi spavanja, koja nije praćena snovima. Pokazalo se da što je duže „vreteno“, IQ je veći za ženu! Ali kod muškaraca takav obrazac nije otkriven. Drugim rečima: da biste dobro i brzo razmišljali, spavanje treba da postane važan ritual za vaš IQ .