Ove godine praktikujemo “Slow Travel” – evo o čemu se radi

Užurbanost, prebukiranost, preopterećenost – kako drugačije opisati svakodnevicu većine nas? Suvišno je govoriti o tome koliko brzo zaista živimo, a upravo zbog toga smo u prethodnom periodu imali priliku da upoznamo mnoge “slow” koncepte življenja. Oni su tu da nas po ko zna koji put podsete da je u redu, i čak neophodno, usporiti bez griže savesti, ali ako ovu potrebu predstavimo kao trend, šanse su sigurno veće da je ozbiljno i shvatimo.

Usporenost, ali u onom pozitivnom smislu te reči, u ovoj godini će se preliti i na sferu putovanja, te ćemo u narednom periodu sasvim sigurno često slušati o “slow travel” konceptu. Pretpostavljate, “slow travel” bi, otprilike, bio sve što aktivan odmor nije. Ovde je fokus na odmaranju, odmaranju i još odmaranja.

U suštini, nije važno koju destinaciju ćete odabrati – da li je to more, planina, banja… Neka bude ona koju i inače volite i rado posećujete. Ipak, u duhu “slow travel” koncepta, isplanirajte da ne radite ništa!

Spavanje, leškarenje, doručak u krevetu, čitanje na terasi, lagana šetnja, spa, masaža… E tako izgleda “slow travel”. Ili, kao što bi Italijani rekli – Dolce Far Niente.

Razume se da vaš telefon treba da bude na “do not disturb”, a “slow travel” je najbolje praktikovati kao solo putovanje kako biste bili sigurni da možete da se posvetite samo i isključivo sebi.

Jasno je da “slow travel” nije za svakoga jer ima ljudi koji zaista jesu “navučeni” na brzi tempo, ali čak i da ste takvi, pokušajte da makar na vikend budete lenji, ako vam je sve preko toga previše. Prijaće vam, garantujemo!

Foto: Unsplash