Sedam odluka uz koje će vaša plata trajati mnogo duže

Ilustracija: Dobrosav Bob Živković za platformu #Ersteznali

Finansijska sigurnost jedan je od osnovnih preduslova za život bez stresa. Ovih sedam finansijskih odluka pomoći će vam da je ostvarite i produžite „rok trajanja“ svoje plate.

1. Vodite evidenciju prihoda i rashoda jer je to osnova organizacije budžeta. Pomoći će vam da shvatite na šta trošite i da nađete način da odgovornije raspolažete novcem. Već posle nekoliko nedelja ove prakse uočićete da li ste na dobrom putu ili bi trebalo racionalnije da trošite novac.

2. Štedite, ali nemojte škrtariti. Ne morate da se odreknete svih zadovoljstava, već da uočite na koje nepotrebne stavke često trošite novac. Ako se suzdržite u ovakvim situacijama, određena svota će se polako izdvojiti „sa strane“.

3. Postavite ciljeve štednje tako što ćete definisati za šta štedite i u kom periodu. Da biste ostvarili cilj štednje, potrebno je da on bude konkretan, merljiv, dostižan, realističan i vremenski određen, a da vi budete disciplinovani.

Ilustracija: Dobrosav Bob Živković za platformu #Ersteznali

4. Koristite pozajmice pametno, za veće stavke poput stambenog prostora ili automobila, za koje potrebnu svotu ne možete da uštedite u prihvatljivom roku. Spektar pozajmica je širok, pa uz stručnu pomoć sagledajte sve prednosti i mane različitih vidova zaduživanja pre nego što donesete konačnu odluku.

5. Razmislite o osiguranju jer je to je najbolje rešenje za neočekivane finansijske izazove. Predstavlja pouzdanu finansijsku zaštitu, a pojedini vidovi osiguranja su i pametna investicija za budućnost – čak i da osigurani slučaj ne nastupi, novac koji ste izdvajali će vam biti isplaćen po isteku osiguranja, uvećan za kamatu. 

6. Budite oprezni prilikom onlajn kupovine. Da biste se zaštitili, držite se zvaničnih prodavaca čija adresa sajta počinje sa „https“, proverite da li sajt ima zadovoljavajuće nivoe zaštite (MasterCard 3D Secure ili Verified by Visa) i ne unosite PIN kod.

7. Formirajte „krizni fond“. Ako još uvek nemate krizni fond, sada je pravi trenutak da deo novca izdvojite za tu svrhu. Preporuka je da on pokriva vaše troškove života za najmanje tri do šest meseci, ali bilo koja suma izdvojena „za crne dane“ je dobrodošla.

Saveti za upravljanje novcem, donošenje boljih finansijskih odluka i štednju dostupni su na besplatnoj platformi za finansijsku edukaciju ErsteZnali.rs koju je pokrenula Erste Banka.